24. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: Eestlased ostavad järjest kallimaid nutitelefone

Turu-uuringufirma GfK Retail & Technology andmetel müüdi oktoobrikuus Eestis jaeturul kokku 10,1 miljoni euro eest 35 100 mobiiltelefoni, millest 28 300 olid nuti- ja 6800 nuputelefonid.

Telefonide keskmine hind tegi kuuga märkimisväärse hüppe ja kasvas oktoobris septembriga võrreldes 13 protsenti. Mobiiltelefonide jaemüük kahanes GFK andmetel oktoobris võrreldes septembrikuuga pea 3 protsenti, kuid seevastu müügikäive kasvas kuuga pea 10 protsenti.  Nuputelefonide käive oli languses 3% eelmise kuu võrdluses ning antud trend kinnitab, et tarbija eelistab üha kallimat nutikat mudelit, mille kasutusiga on ühtlasi ka pikem.

Tele2 turundus- ja müügidirektori Kristjan Seema sõnul läheb Eesti majandusel hästi ja keskmine palk on aastaga kasvanud ligi 7 protsenti. Sellest annavad lisaks mobiiltelefonide turule märku ka hoogustunud kinnisvaraturg, kasvavad automüüginumbrid ja järjest avatavad uued restoranid. „Seetõttu ostetakse ka üha kallimaid ja uuemaid seadmeid,“ lisas ta.

Elisa erakliendi poolt oktoobrikuus ostetud keskmise nutitelefoni hinnaks kujunes 366 eurot ning nuputelefoni keskmiseks hinnaks 56 eurot. „ Elisa kümne müüduima mobiiltelefoni hulka kuulusid ka see kuu vaid nutitelefonid. Kui võrrelda seadmete keskmist hinda eelmise aasta sama perioodiga, siis nuputelefonide hind on jäänud samale tasemele ning nutitelefonide hind kasvanud ca 25 euro võrra mullusega võrreldes,“ märkis Elisa juhatuse liige Andrus Hiiepuu.

Nutitelefonide keskmise hinna tõus pole tingitud nutitelefonide hinna kallinemisest, vaid hoopis tarbijate teadlikkuse ja kogemuse kasvust. „Olukorras, kus juba üle 80% kõikidest Elisa poolt müüdud telefonidest olid nutitelefonid soovitakse, et igal järgmisel seadmel on eelmisest veelgi paremad tehnilised näitajad ja omadused ning seega ollakse valmis ka 25 – 50 eurot rohkem maksma,“ lisas Hiiepuu.

Seema sõnul jätkab ka telefonide keskmine hind kasvamist ja seda veavad Apple’i uued mudelid iPhone 8 ja iPhone X. GfK jaeturu-uuringu kohaselt oli jaemüügiturul keskmine nutitelefoni ostuhind 349 eurot, siis Tele2 klient maksis nutitelefoni eest keskmiselt 283 eurot ning nuputelefoni eest vastavalt 45 ja 42 eurot.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757