60% toidukaupmeeste arvates järgmisel aastal suurt kasvu ei tule

toidpood
toidpood

Viisime novembri lõpus jaekaubanduse juhtide hulgas läbi küsitluse, kus palusime vastata kuuele järgmist aastat puudutavale küsimusele. Kokku vastas esitatud küsimustele 35 juhti.

Äripäeva joogi- ja toidukaupade jaemüügi konkurentsiraporti raames korraldatud küsitluse vastustest peegeldus sektori ettevõtete juhtide päris tugev ettevaatlikkus järgmise aasta suhtes. Kuigi majandus kasvab kiiresti ja inimeste palgad koos sellega, paistab jaekaubanduse ettevõtjate hulgas valitsevat kartus nn paigalseisu aasta tulemises – tulud suurt ei kasva ja kulud ja investeeringud tuleb hoida tugevalt kontrolli all.

Üsna erandlik teiste sektoritega võrreldes on näha, et toidukaupade jaemüügis usutakse 60% osas kas turu paigalseisu või isegi langust. See on ilmselt ebakindlus, mis pressib peale valitsuse tegevusest alkoholi aktsiiside tõstmisel ja soovist suhkrumaksu kehtestada. Suur mure on alkoholi piirikaubandusest tulenevalt Lätile kaotatav käive.

Suures enamuses ütlesid vastajad, et töötajate ja müügipindade arv tänavusega võrreldes ei muutu. Kiirest kaubanduspindade kasvust on Eestis palju räägitud ja vähemalt toidukaupmeeste puhul on see õhin selle küsitluse põhjal üle minemas.

Veidi vastuolulise pildi saame küsitlusest palkade kohta. 57% vastanutest arvab, et palga ei tõuse või isegi kahanevad pisut. Samas kinnitab 57% vastanutest, et kulude kasvus on just palkadel kõige suurem roll.

Lisaks maksupoliitikale ja piirikaubandusele nähakse suuremate arengutakistustena tarbijate väikest ostujõudu ja tihedat konkurentsi. Kui ostujõud võiks praegu nii heast majanduskeskkonnast kui tulumaksuseaduse muutusest tulenevalt tuleval aastal tublisti paraneda, siis konkurentsis püsimine peaks nõudma uusi investeeringuid.

LISAINFO:

Joogi- ja toidukaupade jaemüügi konkurentsiraport annab täieliku ülevaate valdkonna ettevõtete konkurentsivõimest. Analüüsitud on ettevõtete viimase viie aasta majandusnäitajaid, mille põhjal on välja toodud valdkonna arengutrendid ja ettevõtete pingeread.

Raporti valimisse on kaasatud 389 ettevõtet, kelle käive vahemikus 2013.-2016. aastal vähemalt ühel aastal küündis 100 000 euroni.

Telli endale raport SIIT.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara