28. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Postimaja saab uue omaniku

Postimaja keskus
Foto: Andres Haabu
Kinnisvarafond Baltic Horizon Fond plaanib omandada Postimaja kaubanduskeskuse Tallinna südalinnas, teatas ettevõte börsile.

Fondivalitseja Northern Horizon Capital AS teavitas lepingu sõlmimisest osaühinguga Letona Properties südalinna kinnistu (asukohaga Narva mnt 1), koos Postimaja kaubanduskeskusega, omandamiseks fondi portfelli.

Tehingu lõpule viimisel makstav kogu ostuhind on ümardatult 34,4 miljonit eurot (millele lisandub käibemaks), millest ligikaudu 30,8 miljonit eurot on fondivalitseja näinud ette hinnana Postimaja olemasoleva rahavoo eest ning 3,6 miljonit eurot kui tasu potentsiaalse laienduse võimaliku tulevase rahavoo eest.

Kinnisvarafondi teatel on oodatava olemasoleva rahavoo omandamise ligikaudne tootlus 6%, kogu ostuhinna ligikaudseks tootluseks on 5,4%. Postimaja praegune kogu väljarenditav pind on 9 141 m2. Ankurrentnikeks on Rimi, H&M, New Yorker, Eesti Post ja MyFitness. Tehingu lõpule viimise eelduseks on koondumise loa saamine konkurentsiametilt.

Müüja märgib fondi osakuid

Osana tehingust on müüjaga samasse gruppi kuuluv Rootsis registreeritud äriühing CA i Estland AB nõustunud märkima Fondi osakuid 2,35 miljoni euro ulatuses. Sellega seoses on fondivalitseja võtnud kohustuse korraldada teatud hulga fondi osakute emiteerimine mitteavaliku suunatud pakkumisena.

Emiteeritavate uute osakute koguarv võrdub märkimissumma jagatuna viimase fondi osaku puhasväärtusega tehingu lõpule viimise eelneva kuu lõpu seisuga. Uute osakute emiteerimine ja noteerimine toimub eelduslikult vahetult pärast tehingu lõpule viimist.

Loodetakse sünergiat

Kinnisvarafondi kinnitusel on tehinguga seotud olulisteks strateegilisteks kaalutlusteks sünergia võimalus, mis tuleneb Postimaja kinnistu asukohast kõrvuti Coca-Cola Plaza kinnistuga, mis juba kuulub fondi portfelli, ning Tallinna Peatänava projektist.

Selle sünergia saavutamiseks ning arhitektuurilise lahenduse välja töötamiseks on partneriks valitud arhitektuuribüroo HG Arhitektuur OÜ koos oma tööga „Rotermann Passage“. „Kavandatav lahendus hõlmab uut väliskujundust, suurendab väljarenditavat pinda ja on suunatud funktsionaalsuse parandamisele kahe hoone vahele jääva ala ja Rotermanni kvartali suhtes,“ märgiti börsiteates.

Autor: Juhan Lang, Äripäeva ajakirjanik

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757