Autor: Kaubandus.ee • 2. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu pöördus novembris langusesse

Toidukaupade kaupluste müügitulu vähenes 2016. aasta novembriga võrreldes 3%
Foto: Raul Mee
Jaekaubandusettevõtete müügitulu vähenes 2017. aasta novembris 2016. aasta novembriga võrreldes püsivhindades 1%, teatab Statistikaamet. Müügitulu langust mõjutasid enim mootorikütuse jaemüügiga tegelevad ettevõtted.

2017. aasta novembris oli jaekaubandusettevõtete müügitulu 558 miljonit eurot.

Kaubandusettevõtete müügitulu

Infogram

Müügitulu langust mõjutasid enim mootorikütuse jaemüügiga tegelevad ettevõtted, kus müügitulu vähenes 2016. aasta novembriga võrreldes 9%. Nende ettevõtete müügitulu vähenemisele avaldas mõju mootorikütuse hinnatõusu märgatav kiirenemine novembris. Kui oktoobris oli bensiin 7,5% ja diislikütus 9% kallim aastataguse ajaga võrreldes, siis novembris oli nii bensiin kui ka diislikütus 16% kallim.

Toidukaupade kaupluste müügitulu vähenes 2016. aasta novembriga võrreldes 3%. Nende kaupluste müügitulu vähenemisele avaldas mõju toidukaupade jätkuv hinnatõus.

Tööstuskaupade kaupluste müügitulu suurenes 2016. aasta novembriga võrreldes 5%. Müügitulu suurenes enamikul tegevusaladel, vaid muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, raamatute, sporditarvete, mängude, mänguasjade jm oli müügitulu väiksem kui 2016. aasta novembris. Enim suurenes müügitulu posti või interneti teel kaupu müüvates kauplustes, kus müük kasvas aastaga 28%. Keskmisest enam suurenes müügitulu ka majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes (12%) ning tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes (8%).

Võrreldes 2017. aasta oktoobriga vähenes novembris jaekaubandusettevõtete müügitulu 4%. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal jäi aga müük eelmise kuuga võrreldes samale tasemele.

2017. aasta üheteist kuuga (jaanuar–november) suurenes jaekaubandusettevõtete müügitulu varasema aasta vastava perioodiga võrreldes 1,5%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757