Autor: Kaubandus.ee • 19. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Politsei hakkab läbi viima alkoholi ja tubakatoodete kontrolloste

Foto: Raul Mee
Nüüdsest on politseil võimalus läbi viia alkoholi ja tubakatoodete kontrolloste ning sinna kaasata vähemalt 16-aastaseid noori.

„Iga täiskasvanu ja ettevõtte vastutus on see, et noored tegeleksid alkoholi- ja tubakatoodete tarvitamise asemel ennast arendavate ja tervist mittekahjustavate tegevustega. Paraku on veel täna reaalsus see, et paljud kaupmehed ei kontrolli inimeste vanust, kellele nad alkoholi või sigarette müüvad,“ rääkis siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonna juhataja Veiko Kommusaar.

Edaspidi on politseil õigus läbi viia kontrolloste, mis aitavad vältida alkoholi ja tubakatoodete sattumist alaealiste kätte, politsei võib kontrollostule kaasata vähemalt 16-aastaseid noori nende vanemate nõusolekul. Kontrollost viiakse läbi politseiametniku juuresolekul ja noorele selgitatakse eelnevalt põhjalikult teo olemust. Kontrollostu käigus tehtud tehing on tühine, see tähendab, et alaealine tegelikult alkoholi või tubakat ei omanda.

„Politsei tööpõllult vaadatuna on seadusemuudatus igati tervitatav,“ ütles Kagu politseijaoskonna piirkonnavanem Anti Paap. „Meie eesmärk ei ole rikkujaid karistada, vaid selgitada välja põhjused, miks rikkumine toime pandi ja mis seda soodustas. Alaealiste kaasamisega kontrollostudele saame kontrollida, kas ja kuivõrd müüjad veenduvad selles, et ostja on alkoholi ostmiseks piisavalt vana. Samuti vajadusel rikkumisele tähelepanu juhtida ning ennetada, et vägijook poest alaealiseni ei jõuaks,“ lisas Paap.

Riigikogu võttis alkoholiseaduse ja tubakaseaduse muudatused vastu 20. detsembril, need jõustusid täna. Muudatuste eesmärk on tõhustada kontrolli alkoholi ja tubakatoodete müügi üle ning vähendada sõltuvusainete tarvitamist noorte seas.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757