Realo toetab 1- ja 2-sendiste kadumist

Kai Realo
Kai Realo

Circle K Eesti peadirektor Kai Realo ütles Äripäeva hommikuprogrammist, et sularahakäsitlemine on kallis ning kaupmehed peavad vaatama üle enda toodete hinnad, kui loobutakse 1- ja 2-sendistest.

Circle K Eesti peadirektor Kai Realo rääkis, et kaupmehed peavad hinnad üle vaatama, et need oleksid mõistlikud. „Sularaha käsitlemine on üks kallimaid asju üldse ning sularahavedu on väga kallis teenus. Eestis on see sisuliselt monopoolne ettevõtmine,“ ütles Realo.

Seetõttu peavad kaupmehed tegema kaks asja – vaatama üle hinnad ning teisest küljest loobuma 1- ja 2-sendistest. „Kõik oleneb sellest, millised saavad olema ümardamise reeglid. Ükskord võidab tarbija teinekord kaupmees,“ rääkis ta.

Realo sõnul on kütus täna juba selline toode, mille lõppsumma avaldub ikkagi üsna sendi täpsusega. „Mõne toote hind on mõistlikum juba hinnastada sedasi, et ära hoida ümardamine.“ Tema sõnul on mõistlikum hinnastada 1.99 toote hind 2 euro peale või hoopiski 1.95. „Aga lõppsumma ümardamine on ilmselt see, mida klient ilmselt ei märka,“ sõnas Realo.

Tema hinnangul on inimesed mõningate toodete puhul väga hinnateadlikud ja on ka tooteid, mille puhul ei tea nad hinnast midagi. „Tooteid, mille hindu teatakse on need, mida tarbitakse regulaarselt – piim, Coca-Cola. Ükskõik kui palju kaupmees ei taha, siis hinna psühholoogilisest piirist teatud toote puhul ei saa üle minna.“

„Kütuse puhul vaadatakse, kust saab liitri sendi võrra odavamalt ning ollakse valmis kulutama aega ja raha, et sõita tankimiskohta. Samas võib ta seal tanklapoes teha emotsionaalse üsna kalli ostu,“ tõi Realo näite. Ta lisas, et inimene ei ole ratsionaalne, ta on emotsionaalne.

Eesti Pank tegi ettepaneku kaotada ära 1- ja 2-sendised. Nende soov oleks, et ostukorvi lõpphinda hakatakse ümardama lähema 5-sendini. See kehtiks ainult sularahaostude korral ning kaardiga makstes oleks hind ikka endine ehk ümardamist ei toimu.

Kuula intervjuust, mida räägib Realo kütusehindadest ning konkurentsist tanklakettide vahel.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara