Kiired kassavabad poed vallutavad maailma!

Risto Vahimets
Risto Vahimets

Innovaatilised nö. kassavabad toidukauplused tähistavad jaekaubanduses olulist arenguhüpet. Uus kiirem tehnoloogia tõotab luua juba lähiaastatel standardi, mis tõmbab e-poodlemisele pidurit, nendib Ellex Raidla partner ja kaubanduse valdkonna advokaat Risto Vahimets.

Hiljuti avati Londonis testperioodiks esimene kauplus, mis lubab poest väljudes skaneerida kogu ostukorvi sisu ühe korraga, muutes maksmise 14 korda kiiremaks. Selline innovatsioon võib peagi muuta toidupoes käimise kogemust kogu maailmas ja omakorda pidurdada e-poodide arengut toidu ning esmatarbe sektoris.

Tehnoloogiliselt on kaubad märgistatud triipkoodi asemel väikese elektroonilise kiibiga. Sellise kiire kassavaba tehnoloogia levik võimaldab kaupmeestel säästa ruumide ja tööjõu arvelt, suurendada külastajate arvu ning vähendada varguste või eksituste tõttu tekkivaid kahjusid. Samuti on selline ostmiskogemus klientide jaoks palju mugavam - kassale tuleb üksnes näidata oma ostukotti ja seda ilma kotist kaupa välja võtmata, ära võivad jääda ka ostukärud, kuna ostja laob kaubad riiulilt otse kotti. Tundub, et see tehnoloogia on mõistlikum kui Amazon Go pisike, kuid sadade kaamerate ja sensoritega pood Seattle´s.

Süsteemi on ka lihtne kasutusele võtta, kuna see ei vaja tõenäoliselt õiguslike regulatsioonide muutmist, mis on innovatsioonile sageli komistuskiviks. Heaks näiteks on siinkohal kasvõi sõidujagamine, isesõitvad autod või kuller-robotid. Samas on mõistagi vajalikud mitmed riist- ja tarkvara investeeringud kaupmeeste ja tootjate poolelt, et asendada triipkoodid uue tehnoloogiaga tootmistsükli kõigis faasides (pakendamine, logistika, laod, väljapanek, jaemüük).

Kiire kassavaba tehnoloogia kasutusele võtmine lööb kõikuma senise veendumuse, et e-kaubanduse pealetung on ka toidu- ja esmatarbekaupade valdkonnas peatselt vältimatu. Tehnoloogilise uuendusega suudetakse lahendada toidukaupade ostmisel tekkiv peamine probleem - kassas kaupade skaneerimisega kaasnev ajakulu, mis on pudelikael enamiku toidu- ja esmatarbepoodide jaoks.

Osale arutelus

  • Risto Vahimets, Ellex Raidla

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara