Autor: Äripäev • 1. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänasest tõusis ka Lätis alkoholiaktsiis

Foto: Raul Mee
Tänasest, 1. märtsist tõusis Lätis alkoholiaktsiis - piiritusjookidele lisandub keskmiselt 10, mõnel puhul ka 50 senti, vahendasid Läti raadio uudised.

Kui veel eile maksis pooleliitrine õllepudel 72 senti, siis täna juba 79; veinipudeli hind tõusis 13 sendi võrra, liitrine viin aga maksab senisest veidi üle euro rohkem.

Läti maksuameti sõnul tabab uus maksumäär n-ö kaks kärbest korraga: aitab säästa rahva tervist ning täidab riigikassat. "Nagu mulle kinnitas rahandusminister [Dana Reizniece-Ozola], on see maksureform nagu vitamiin Läti majandusele. Kuid vitamiinide eest tuleb maksta! Ja kuna alkohol ei ole esmatarbekaup, siis selle aktsiisi veidi kiirem tõstmine ei löö kõigi Läti elanike tasku pihta," rääkis maksuameti aktsiisitoodete osakonna juhataja Baiba Šmite-Roķe.Läti alkoholitootjate liit suhtub aktsiisitõusu ettevaatusega. Ühenduse juht Davis Vitols hoiatas, et hinnatõus paneb elu käima mustal turul. "Leiame, et aktsiisitõus on liiga kiire. See mõjutab ennekõike madalama sissetulekuga inimesi, kes hakkavad alkoholi ostmiseks leidma teisi võimalusi."Neid riske ei välista ka maksuamet. "Me jälgime mitte ainult alkoholi illegaalset turgu, vaid vaatame ka, kust see kaup riiki tuleb. Ja tulemused on väga head," kinnitas ameti esindaja Šmite-Roķe.Aktsiisitõus tõstab Lätis alkoholi hinna samale tasemele Leedu omaga, kuid Eestiga võrreldes jääb see endiselt madalamaks: kange alkohol on poolteist korda odavam, õlu 2,5 korda, vahendas Läti raadio.Läti maksuameti hinnangul toob aktsiisitõus tänavu riigikassasse 227 miljonit eurot, mida on 15% enam kui eelmisel aastal. Järgmine aktsiisitõus on Lätis kavas järgmise aasta 28. veebruaril: kolme tuleva aasta jooksul on kavas tõsta alkoholiaktsiisi kokku 35% võrra."See, mis saama hakkab, on näha praegu naabrite eestlaste juures: langeb reiside arv, vähenenud on Soome turistide hulk," hoiatas alkoholitootjate liidu juht Vitols. "Neil on palju muidki probleeme, mille tõttu aktsiisikogumise plaan täis ei tule."Liidu prognooside järgi toob aktsiisitõus Läti alkoholikauplejatele 10-12% kasumi languse.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757