Autor: Kaubandus.ee • 13. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL'is müüdavad pisimopeedid peavad vastama siin kehtestatud nõuetele

Foto: SCANPIX/REUTERS/Lindsay DeDario
Alates 2018. aasta septembrist pöörab Maanteeamet erilist tähelepanu nõuetele mittevastavate pisimopeedide järelevalvele. Kui sõiduk ei vasta kehtivatele nõuetele, tuleb pisimopeedi müük peatada ning see turult kõrvaldada.

Lähtuvalt Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrusest number 168-2013 peab  L-kategooria sõidukitel olema EÜ-tüübikinnitus ning andmesilt. Nõuetele mittevastavat sõidukit ei tohi Eestisse importida ega siin turustada ja kasutada. 

Liiklusseaduse kohaselt ei pea pisimopeede liiklusregistris registreerima. Teisi L-kategooria sõidukeid, millel puudub EÜ-tüübikinnitus ja andmesilt, ei saa Eestis kasutusele võtta ning registreerida. Lisaks ei saa EÜ-tüübikinnituseta L-kategooria sõidukeid importida Euroopa Liitu. Koostöös Maksu- ja Tolliametiga tõkestatakse EÜ-tüübikinnituseta L-kategooria sõidukite vabasse ringlusesse lubamine.

Maanteeamet teostab alates 2017. aasta kevadest järelevalvet Eestis turustatavate ja siia imporditavate L-kategooria sõidukite üle. L-kategooria sõidukid on näiteks (pisi)mopeedid, rollerid, mootorrattad ja ATV-d.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757