Autor: Kaubandus.ee • 16. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tasku keskuse katusele tuleb päikeseelektrijaam

Tasku keskus
Foto: Aive Urberg
Eesti Energia ehitab Tartu südames asuva Tasku keskuse katusele päikeseelektrijaama, mis hakkab katma kuni 4% keskuse aastasest elektritarbimisest. Tartu suuruselt teise päikeseelektrijaama tellijaks on Estiko Energia OÜ.

AS Estiko nõukogu esimees Neinar Seli sõnul otsustas ettevõte tähistada nii Eesti Vabariigi kui Estiko kontserni 100. sünnipäeva vähendades enda ökoloogilist jalajälge ja võtta kasutusele kuni 1 megavatt taastuvenergiat. "Esimese sammuna rajame Tasku keskuse katusele päikeseelektrijaama, mis säilitab 750 puud ja hoiab ära 150 tonni CO2 emissiooni aastas," lisas Seli.

Eesti Energia juhatuse liikme Andres Suti sõnul on päikeseelektrijaam keskkonnasõbralik ja madala riskiga tulevikuinvesteering, mis aitab saavutada nähtava säästu oma senistelt elektrikuludelt. „Eesti Energia eesmärk on olla abiks ettevõtte vajadustele vastava lahenduse leidmisel. Pakume suurema elektritarbimisega äriklientidele päikeseelektri tootmiseks kvaliteetseid seadmeid. Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green tagab sujuva protsessi päikeseelektrijaama projekteerimisest kuni lõpliku seadistamiseni ja tootmiseks üleandmiseni. Enefit Green hoolitseb ka kliendile vajalike ehitus- ja tegevuslubade ning võrguliitumise dokumentatsiooni eest,“ selgitas Sutt.

Tasku keskuses Tartu südalinnas tegutseb ligi 50 kauplust, 10 toidukohta, kinokeskus Cinamon, konverentsi- ja peokeskus Dorpat, meditsiinikeskus ja erinevad bürood. Tasku keskuse katusele rajatava 560 päikesepaneelist koosneva päikeseelektrijaama tootmisvõimsus on 131 kilovatti.  Paigaldatav süsteem katab ca 4% kogu Tasku keskuse aastasest elektritarbimisest. Hetkel toimuvad vajalikud ettevalmistused päikeseelektrijaama ehituse alustamiseks. Jaam alustab tööd suvel.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757