Autor: Kaubandus.ee • 9. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltimaade suurim kodu- ja aianduskeskus eristub loodussäästlike lahendustega

Kodu- ja aianduskeskus Gardest
Foto: Artur Laugamets
Tuleval nädalal, 17. aprillil Tartus uksed avava Baltimaade suurima kodu- ja aianduskeskuse Gardest hoone detailselt läbi mõeldud energiasäästlikud lahendused vee, elektri ja ventilatsiooni osas lubavad keskusel oma tegevustes olla võimalikult loodussäästlikud.

Keskuse 9000 ruutmeetrisel kogupinnal ei ole märkimisväärne vaid lai tootevalik – 100 000 toodet – vaid kogu ehitis ise, mille võimalikult looduslähedane ja avar atmosfäär loob taimedele loomuliku elukeskkonna. Gardesti puhul on võimalikult autentne keskkond äärmiselt oluline, sest 60% keskusest on taimede all.

Looduslähedase keskkonna tagavad maja energia- ja loodussäästlikud lahendused, mille on projekteerinud ja püstitanud aianduskeskuste ehituse üks suurimaid liidreid, Hollandi ettevõte Thermoflor. Detailselt läbi mõeldud lahendused lubavad hoonel olla üks osa loodusest ning eristuda seeläbi teistest suurkeskustest.

Hoones kasutatakse ära maksimaalselt looduse poolt kättesaadavat. Automaatselt liikuvate kardinatega kaetud läbipaistvad katused lasevad hoonesse võimalikult palju loomulikku valgust, mis võimaldab vähendada elektrivalguse osakaalu hoones. Soojal ja kuival perioodil avanevad katused automaatselt, tagades keskuses loomuliku ventilatsiooni. Ka vihma- ja kondentsvesi taaskasutatakse pärast filtreerimist taimede kastmiseks ning päikesepaneelide toodetud energia aitab osaliselt katta hoone energiavajadust.

Osaühingu Gardest juhatuse liikme ja keskuse loovjuhi Kersti Jeetsi sõnul tagab kõik eelnev maja kaasaskäimise aastaaegadega, sest hoone laseb välise ilma majja ning seega vahelduvad aastaajad ka keskuse sisemuses. „Niivõrd detailsete lahendustega aianduskeskus on unikaalne kogu Euroopas.“

Gardest kodu- ja aianduskeskuse projekteeris Design Police Department, ehitasid Mapri Ehitus OÜ koos tehniliste lahenduste ja kontseptsiooni loonud Thermoflor B.V.-ga. Siselahendused töötas välja DeHaanRetail Supportgroep B.V. Gardesti finantspartner on Luminor.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757