27. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kai Realo: Tugev juht ei tähenda karmi kätt

Kai Realo
Foto: Andras Kralla
Circle K Eesti peadirektor Kai Realo ütleb, et on juhina küpsenud selliseks maksimalistiks, kes oskab ka laisklemisena näivas tegevuses näha üht töö tegemise viisi. Realo on tänavu üks kandidaate Eesti parima juhi tiitlile.

Küsimusele, kuidas ta enda arvates tänavuste parimate juhtide nimekirja etteotsa sattus, vastab Realo, et eks ole selle nimel harjutatud ka. Ja mitte ainult harjutamises ei ole see kinni, vaid ka teadlikus enesejuhtimises. “Mul on erinevatel astmetel juhistaaži 20 aastat ja selle käigus olen mitmes asjas teadlikult püüdnud ennast muuta,” sõnab ta ja jätkab muiates, et küllap löövad ka ealised iseärasused välja.

“Ehk et kui ma olin nooremas põlves hästi äkiline, siis nüüd suudan seda äkilisust rohkem kontrollida. See tuleb kindlasti inimeste juhtimisel kasuks.” Realo täpsustab, et äkilisus just tormakuse, kiirete lahenduste nõudmise ja pideva maksimumi suunas liikumise mõttes. “Mitte kõik inimesed ei ärka hommikul sooviga teha maksimumtulemust, vaid ongi inimesi, kellel on teistsugused eesmärgid ja ka töö tähendab erinevat asja. Selline teadvustamine ja selle teadmisega hakkama saamine on olnud kõige suurem muudatus,” sõnab ta.

Küsimusele, kas Realo kohta võib öelda, et üks overachiever on pidanud tõdema, et teised mitte ei laiskle, vaid neil on lihtsalt oma stiil, ütleb Realo kiire “jaa”. “Ilmselt olen totaalne overachiever,” kinnitab ta. “Nagu Pipi ütleb, et ma ei kannata tedretäppide all, siis mina ka selle overachievement’i all ei kannata. See on mulle väga loomuomane – kui eesmärk on maksimum, siis on vähemalt lootust keskpärasele tulemusele jõuda. Aga jah, aru saamine, et inimeste jaoks võib olla tee tulemuseni erinev ja tegelikult jõutaksegi maksimaalselt hea tulemuseni, aga see võtab rohkem aega või ei ole inimeste peas pilt nii selge kui minu peas... Selleks tuleb natukene oodata teisi järele,” selgitab Realo ja võrdleb ennast “Troonide mängu” tegelastega, kes kappavad hobusel lahingusse, mõõk püsti, teistest kaugel ees. “Tuleb ikka aeg-ajalt üle õla vaadata, kas teised ka järgi jõuavad. Üksi möllata pole mõtet.”

“Jõulisus on minu jaoks olla selge arusaamaga, mida sa soovid saavutada, ja mitte lasta ennast valedel asjadel mõjutada eesmärgi suunas liikumisel. Sul peab olema selgroog. Kõige olulisem on jääda endale kindlaks olukordades, kus see ei ole kõige mugavam,” defineerib ta.

Realo sõnul arvatakse küll, et tugevad isiksused käivad inimestele närvidele, kuid tegelikult alluvad ka hindavad tugevaid juhte, sest nad annavad kindlust. “Kui inimesed usaldavad tugevat juhti, siis see ei tähenda karmi kätt, vaid selget visiooni ja selgeid väljaütlemisi ja selgeid põhimõtteid. Sellisele inimesele on lihtsam järgneda.”

Loe pikemalt Äripäeva lisast Gentleman (aprill 2018).

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757