Aastaga kaupade import suurenes

Kaupade eksport vähenes märtsis võrreldes 2017. aasta märtsiga 3% ja import suurenes 4%, teatab Statistikaamet. Käesoleva aasta esimeses kvartalis suurenes eksport võrreldes 2017. aasta sama perioodiga 6% ja import 2%.

Märtsis imporditi kõige enam kaupu Saksamaalt ja Soomest (mõlema osatähtsus 12% Eesti koguimpordist) ja Rootsist (11%). Saksamaalt imporditi kõige rohkem transpordivahendeid ja elektriseadmeid, Soomest elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid ning Rootsist elektriseadmeid ja transpordivahendeid. Kõige rohkem suurenes import Valgevenest (39 miljonit eurot ehk ligi 11 korda), Leedust (27 miljonit eurot) ja Rootsist (23 miljonit eurot). Valgevenest ja Leedust imporditi rohkem mineraalseid tooteid (mootorikütus, kütuselisandid) ning Rootsist elektriseadmeid. Sissevedu vähenes enim Hollandist (23 miljonit eurot), Hiinast (19 miljonit eurot) ja Soomest (16 miljonit eurot)

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid (15% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (13%) ning mehaanilisi masinaid (12%). Enim suurenes mineraalsete toodete (73 miljonit eurot) ning metalli ja metalltoodete (14 miljonit eurot) sissevedu. Märtsis vähenes enim keemiatööstuse tooraine ja toodete (12 miljonit eurot) import.

2018. aasta märtsis eksporditi Eestist kaupu 1,1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,4 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 228 miljonit eurot (2017. aasta märtsis 142 miljonit eurot).

Kaupade ekspordi peamised sihtriigid olid märtsis Soome (16% Eesti koguekspordist), Rootsi (12%) ja Läti (9%). Soome eksporditi enim elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, Rootsi elektriseadmeid ning puitu ja puittooteid (töötlemata puit, okaspuidust uksed ja aknad), Lätti põllumajandussaadusi ja toidukaupu (õlu, siider) ning transpordivahendeid (sõiduautod). Eksport kahanes enim Hollandisse (26 miljonit eurot) ja Rootsi (22 miljonit eurot). Hollandisse vähenes mineraalsete toodete ja Rootsi elektriseadmete väljavedu. Enim suurenes eksport Austraaliasse ja Singapuri (vastavalt 18 miljonit eurot, 16 miljonit eurot), kuhu veeti peamiselt mineraalseid tooteid.

Kaupadest eksporditi märtsis kõige rohkem elektriseadmeid (17% kogu kaupade ekspordist), puitu ja puittooteid ning mineraalseid tooteid (mõlemaid 12%). Enim vähenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade (22 miljonit eurot), elektriseadmete ning metalli ja metalltoodete (mõlemad 11 miljonit eurot) väljavedu. Samal ajal suurenes mehaaniliste masinate (19 miljonit eurot) ja mineraalsete toodete (12 miljonit eurot) eksport.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus oli 2018. aasta märtsis 70% koguekspordist. Eesti päritolu kaupade väljavedu vähenes 7% ehk 65 miljonit eurot ja reeksport suurenes 8% ehk 26 miljonit eurot. Eesti päritolu kaupade ekspordi vähenemist mõjutas elektriseadmete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljaveo vähenemine.

Väliskaubanduse ekspordi mahuindeks langes 2018. aasta märtsis võrreldes 2017. aasta sama kuuga 2% ja impordi mahuindeks 5%.

Käesoleva aasta I kvartalis eksporditi kaupu 3,3 miljardi euro väärtuses ja imporditi 3,8 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli I kvartalis 541 miljonit eurot (2016. aasta I kvartalis 652 miljonit eurot).

2018. aasta I kvartali ekspordi kasvu võrreldes möödunud aasta sama perioodiga toetas mineraalsete toodete (100 miljonit eurot), mehaaniliste masinate (48 miljonit eurot) ning transpordivahendite (26 miljonit eurot) väljaveo suurenemine. Riikide võrdluses on enim suurenenud eksport Singapuri, Soome, Kanadasse ja Saksamaale. Samal ajal on eksport enim vähenenud Rootsi.

I kvartali impordi suurenemist mõjutas oluliselt mineraalsete toodete (109 miljonit eurot), mehaaniliste masinate (73 miljonit eurot) ning metalli ja metalltoodete (55 miljonit eurot) sisseveo suurenemine. Riikide arvestuses kasvas I kvartalis import võrreldes 2017. aasta I kvartaliga enim Valgevenest, Rootsist ja Lätist. Import vähenes enim Soomest.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara