Autor: Kaubandus.ee • 17. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fazer kasutab toidujäätmete vähendamiseks teise klassi köögivilju

Foto: Pixabay.com
Fazer viib ellu oma jätkusuutlikkuse strateegiat ning on suutnud vähendada seeläbi märkimisväärselt ettevõtte ökoloogilist jalajälge.

Fazer Eesti turundusjuhi Joosep Volkmanni sõnul otsib grupp lisaks vee-, energia- ja pakendiplastiku kasutamise piiramisele pidevalt võimalusi ka toidujäätmete vähendamiseks.

„Oleme teinud oma tarneahelas ümberkorraldusi, mis võimaldavad kasutada toorainena „teise klassi“ köögivilju – selliseid, mis ei näe küll välja täiuslikud, kuid mis on siiski igati kvaliteetsed, maitsvad ja kasutamiskõlblikud. Lisaks toidujäätmete hulga vähendamisele aitab see ka meie tarneahelat tõhusamaks muuta,“ sõnas Fazeri turundusjuht.

Tema sõnul on kõik Fazer Food Services äriüksused tänaseks üle läinud teise klassi köögiviljadele. Samal ajal propageerib grupp köögiviljade suuremat tarbimist nii nende tervislikkuse kui ka nende kasvatamisega kaasneva väiksema koormuse tõttu keskkonnale.

„Näiteks meie Rootsi toitlustusäris on juba kasutusel süsinikukalkulaator, mille abil saame tarbijatele anda teada, milline on erinevate einete süsiniku jalajälg – külastajad on olnud väga elevil võimalusest teha teadlikumaid otsuseid,“ selgitas Volkmann.

Tema sõnul on köögiviljade laiema kasutamise soovist sündinud ka Eestis ülimalt populaarseks kujunenud pagaritoodete sari, milles enam kui 30% jahust on asendatud erinevate köögiviljadega. „Meie Juurika palaleivakesed ja -saiad on saanud paljudes riikides tarbijate suurteks lemmikuteks ning ka sel aprillil täienes Juurika-pere kolme uue põneva liikme võrra,“ sõnas ta.

Lisaks köögiviljade laiemale kasutamisele vähendab Fazer oma ökoloogilist jalajälge järgmiste sammudega:

•Fazer on seadnud endale eesmärgi vähendada energiatarbimist aastaks 2020 20% võrreldes 2011. aasta tasemega. Ettevõte pöörab üha rohkem tähelepanu taastuvenergia kasutamisele, mis moodustab täna juba 88% kogu ettevõtte energiatarbimisest. Kogu Soome, Rootsi ja Läti tehaste elekter pärineb täna taastuvenergiast.

•Fazer arendas välja pakendivisiooni aastateks 2018-2020, mille kohaselt soovib ettevõte tuua kõik uudistooted turule keskkonnasõbralikematest materjalidest valmistatud pakendites. Kõige suuremaid muudatusi on tehtud Rootsis, kus katsetatakse juba taaskasutatavatest materjalidest pakendeid. Nii vähenes näiteks 2016. aasta maist 2017. aasta maini kasutatud plastikpakendite hulk tervelt 65 tonni võrra.

•Ettevõte otsib pidevalt võimalusi kasutada vaid sellist toorainet, mis on toodetud vastutustundlikult. Alates 2017. aastast on 100% Fazeri äriüksustes kasutatav kakao toodetud vastutustundlikult. Nüüd aga on Fazer seadnud endale eesmärgi, et aastaks 2020 peab toodetes kasutatav soja olema kasvatatud vastutustundlikult – täna moodustab sertifitseeritud soja 54% kogu ettevõtte sojatarnest. Aastaks 2025 peab ka kogu Soome ja Rootsi tehastes kasutatav jahu vastama ettevõtte vastutustundlikkuse põhimõtetele. Lisaks on Fazer võtnud endale kohustuse minna aastaks 2020 kõikidel turgudel üle 100% Jätkusuutliku Palmiõli Ümarlaua (RSPO) suurendatud jälitatavusega jätkusuutlikule palmiõlile.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757