Autor: Kaubandus.ee • 22. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasutatud sõidukite müüja Mobile.ee sisenes Läti turule

Hiljuti Tallinnas koos Metro Auto OÜ ostuga uue autokeskuse loonud Moneklar OÜ avas äsja Carweb.lv kaubamärgi all Riias oma esimese autosalongi. Ettevõtte ambitsioonid on aga veelgi suuremad ning järgmisena on sooviks laieneda juba Soome turule.

Lätis avatud uue esinduse näol on sarnaselt Tallinna omaga tegemist endise uute autode müügikeskusega, kus peamine rõhk on Euroopast tellitud kasutatud sõidukite vahendusteenusel. Igapäevaselt hakkab uues keskuses tegutsema veel näiteks töökoda ja autopesula.

20 aastat automüügiturul tegutsenud Moneklari juht Silver Havamaa lausus, et ettevõttele on tulnud Lätist palju pöördumisi, mis viitas vajadusele võtta vastu väljakutse välismaale laienemiseks. "Eesti turg hakkab oma piirile lähenema, samas kui meil on võimekust tuua ja müüa veelgi rohkem sõidukeid. Läti turule julgustasid meid sisenema ja aitasid teed rajada ka finantsasutused, kellega meil on Eestis tihe koostöö ja kelle hinnangul oli välisturule sisenemine loogiline samm," ütles ta.

Havamaa kommenteeris, et Läti turule sisenemine osutus oodatust keerulisemaks, kuid sedavõrd enam on tal hea meel, et tänaseks on ideest saanud reaalsus ja Läti esindus on autohuvilistele avatud ning esimesed tehingudki juba tehtud. "Võiks ju mõelda, et oleme naabrid ja samas regioonis, kuid päris nii lihtne see ei ole. Näiteks selleks, et saada luba valgusreklaamide ja lippude projekti kooskõlastuseks tuli pool aastat enne planeeritud avamist ette näidata toimiv koduleht. Samuti on igasuguse sularaha tehingu jaoks tingimata vajalik just kassaaparaadi olemasolu, arvutist välja lastud sularahakviitung ei ole lubatud," kirjeldas ta.

Havamaa sõnul on ettevõte laienemise kõrvalt uuendusi teinud ka Eesti turul. Tavapärasele Euroopast Eestisse vahendusteenusele on lisandunud uus ja üha populaarsust koguv vastupidine vahendusteenus ehk Eestist Euroopasse. "Teenus on mõeldud nendele, kes soovivad müüa oma igapäevaselt kasutatavat autot, aga kel pole võimalust seda müügisalongi jätta ega pole ka aega või soovi sõiduki müümisega ise tegeleda. Meie teeme müügiettevalmistuse, korralikud pildid ja paneme kuulutuse Euroopasse (Mobile.de lehele) ning võimaliku huvilise tekkimisel korraldame kogu asjaajamise," selgitas Havamaa. Ta lisas, et teenus on suunatud peamiselt kallimatele ja haruldasematele sõidukitele, millel on Eestis vähe või peeaegu ei olegi ostjaid.

Samal ajal Lätiga omandas Moneklar ka juba Soome müügiõigused. "Eeltöö käib, kuid täpsemalt ei ole veel teada, millal me sinna lähme. Esmalt on siiski prioriteet Lätis ennast tõestada," märkis Havamaa.

Moneklari tuntuim kaubamärk Mobile.ee on Saksamaa suurima automüügi portaali Mobile.de ametlikult litsentseeritud partner Eestis, mille kaudu vahendatakse läbi tellimisteenuse Eesti klientidele konkurentsitult kõige rohkem vähekasutatud sõidukeid Euroopast. Auditeerimata andmetel müüs ja vahendas Moneklar 2017. aastal 1532 sõidukit ning ettevõtte käive oli 13 545 864 eurot, millest maksudeks sai tasutud 2 336 800 eurot.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757