Autor: Kaubandus.ee • 29. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vähem kui 10 protsenti keskuste parkimiskohtadest vastavad nõuetele

Rocca al Mare kaubanduskeskuse parklas lõppesid maikuus ulatuslikud parkimiskohtade ümberjoonimised, mille tulemusel vastavad parkimiskohad nüüd uuele standardile ning on 2,7 meetrit laiad ja 5 meetrit pikad. Projekt viidi läbi koostöös Eesti Liikluskindlustuse Fondiga (LKF).

LKFi kahjuennetuse valdkonna juhi Ülli Reimetsa sõnul vähendavad ohutuse eesmärgil tehtavad liikluskorralduse muudatused liiklusõnnetuste arvu märgatavalt.

„Hinnanguliselt alla 10 protsendi kaubanduskeskuste parkimiskohtadest vastab ülemöödunud aastal kehtestatud standardile. Lisaks Rocca al Mare kaubanduskeskusele on veel üksikuid eeskujulikke näiteid, kus kogu parkla vastab standardile, näiteks Magistrali, Kristiine ja Mustika keskused ja väiksematest kauplustest Laagri Comarket,“ ütles Reimets.

“Esimesena alustaski joonimisega 2016. aasta suvel Rocca al Mare keskus, aga toona sai standardile vastavaks pool parklast. Tulemused ei lasknud end kaua oodata, liikluskindlustusjuhtumite arv kahanes kahe kuu jooksul 13 protsendi võrra. Tulemus on seda märkimisväärsem, et aasta varem oli juhtumite arv 20 protsendi võrra kasvanud,” sõnas Reimets.

“Kui pere tuleb kaubanduskeskusesse aega veetma, siis on elementaarne, et kõik pereliikmed, nii väikesed kui suured, saavad mugavalt autost välja ilma teisi autosid riivamata, samuti koos pakkidega pärast autosse sisse,” rääkis Rocca al Mare keskuse omaniku Cityconi kommunikatsiooni- ja turundusjuht Linda Eichler. “Parkimiskohtade nappus on kõigile tuttav teema ja kohti võiks alati rohkem olla, aga meelerahu ja turvalisus kaaluvad selle üles. Hea poeelamuse juurde ei saa kuuluda kriibitud ja mõlgitud auto. On küsimusi, kus ei saa mõelda vaid kulutõhususele,” lisas Eichler.

Eesti liikluskindlustuse registri andmetel juhtus möödunud aastal Eestis 32 000 liikluskindlustusjuhtumit, millest 12 000 olid seotud parkimisega ehk keskmiselt toimus parklates iga päev 33 õnnetust.

“12 000 registreeritud juhtumit on jäämäe veepealne osa,” ütles Reimets. “Lisaks toimub umbes sama palju kaskojuhtumeid, rääkimata nendest kriimustustest ja uksetäketest, millest üldjuhul keegi kunagi teada ei anna. Parkimisjuhtumite arvu kasv on viimastel aastatel olnud kiirem kui kõigi Eestis toimunud liikluskindlustusjuhtumite arvu kasv ning keskuste parklad on tõusnud juhtumite arvu poolest võrdseks liiklusrohkete ristmikega,” lisas Reimets. “Seetõttu loodame, et üha rohkem keskuseid on ümberjoonimist alustamas sellel suvel.”

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757