Autor: Kaubandus.ee • 30. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omniva on Põhjamaade parim postiteenuse pakkuja

173 riiki kaasavas 2018. aasta Ülemaailmse Postiliidu (Universal Postal Union ehk UPU) Postiarengu aruandes pälvis Eesti auväärse 13. koha. Möödunud aasta tulemust parandas Omniva viie koha võrra, millega pürgiti tänavuses pingereas Põhjamaade parimaks postiettevõtteks.
Ansi Arumeel
Foto: Meeli Küttim

Omniva juhatuse liikme Ansi Arumeele sõnul on maailma TOP15 sekka jõudmine märkimisväärne tulemus ning tunnustus. “Niivõrd kõrge kohani jõudmiseks peame eeskujulikke tulemusi näitama kõigi mõõdikute lõikes. Kahtlemata leidub valdkondi, kus Omnival on ruumi tulevikus veelgi paremate tulemusteni jõuda ning kokkuvõttes veelgi kõrgemale pürgida,” ütles Arumeel.

Ida-Euroopa riikide hulgas platseeruti 71.7 punktiga Poola ja Sloveenia järel kolmandaks. Lähinaabritest saavutas Rootsi 19., Soome 20., Leedu 22. ning Läti 43. koha.

Üldarvestuses pälvis esikoha teist aastat järjest Šveitsi post, teiseks platseerus Hollandi post ning kolmandaks Jaapan. Ülemaailmse Postiliidu sõnul pälvisid need rigid esikolmiku, kuna eranditult kõik pakuvad väga kõrgekvaliteedilist teenust ning omavad head globaalset haaret. Ühtlasi on kõik kolm postifirmat vastupidavad muutustele ja muutuvale keskkonnale ning nõudlus nende erinevate teenuste järele on kõrge.

Uuringu aluseks võeti suurim andmekogum, mis postivaldkonna uurimiseks kunagi kasutatud on. Muuhulgas kasutati UPU big data’t - rohkem kui 3 miljardi saadetise andmeid üle maailma - , mis kõrvutati UPU olemasoleva statistika ning küsitlustega. Riigid reastati seejärel nelja põhilise muutuja– usaldusväärsus, ulatuvus, olulisus ning kohanduvus (reliability, reach, relevance, resilience) alusel.

192-liikmeline Ülemaailmne Postiliit ehk UPU (Universal Postal Union) asutati 1874. aastal ning on maailma vanuselt teine rahvusvaheline organisatsioon. Ülemaailmne Postiliit on peamine ühendus, mis reguleerib postisektoris tegutsejate koostööd ning seisab kaasaegse ning kvaliteetse teenuse osutamise eest.

Omniva kontserni põhitegevusala on posti-, logistika- ja infologistikateenuste osutamine ning e-arvete käitlemine. Lisaks emaettevõttele AS Eesti Post kuuluvad kontserni tütar- ja sidusettevõtted. SIA Omniva ja UAB Omniva LT põhitegevus on pakiautomaadi- ja kullerteenuse osutamine Läti ja Leedu turul. AS-i Maksekeskus tegevusala on makselahenduste pakkumine e-kaubandusega tegelevatele ettevõtetele Baltikumis. OÜ Post11 pakub rahvusvahelisi logistilisi terviklahendusi kaupade kättetoimetamiseks üle kogu maailma.

Omandisuhtelt on AS Eesti Post 100% riigile kuuluv äriühing Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi haldusalas. Kontserni keskmine töötajate arv üle Baltikumi oli 2017. aastal 2239 inimest ning 2017. aasta käive oli 99,8 miljonit eurot.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757