Autor: Maarit Eerme • 30. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vahetuse vanem: tehnoloogia on muutnud me tööd oluliselt kergemaks

Tartus Maxima kodukaupluses vahetuse vanemana töötav Siim Svitski peab oluliseks plussiks viimaste aastate tehnoloogiate võidukäiku, mis on kauplustesse toonud iseteeninduskassad ja muutnud kassapidajate tööd oluliselt kergemaks.
Foto: erakogu

Svitski on üle aasta töötanud Tartu Kalda teel asuva Maxima kodukaupluse vahetuse vanemana. Enne seda oli ta transporditööline puuvilja- ja joogiosakonnas.

Kuidas on kaubandusvaldkond ja Maxima kauplused selle ajaga arenenud, mil siin töötamist alustasid?

Töö tegemine on meie valdkonnas muutunud ma ütleks vähemalt sada korda lihtsamaks ja siin on suur roll kanda tehnoloogial, mis on viimaste aastatega teinud metsiku võidukäigu. Näiteks on oluliselt kergem kauba vastuvõtt, mis aastaid tagasi eeldas omajagu saatelehti, millega jännata ja kõik tuli ikka mitu korda üle kontrollida. Täna on suuremas osas tegevusi virtuaalsed, mõne hiireklõpsuga on kaup vastavas süsteemis vastu võetud. Samuti tuleb kauplustesse vajalik ühest kohast – meie logistikakeskuses komplekteerib konteineri ja meie saame kaupluses vähese ajakuluga kauba vastu võetud ja panustada aega, et ostjate jaoks oleks müügisaalis väljapanek super.

Kindlasti on ka iseteeninduskassad suur pluss, mis on muutnud kaubandusvaldkonnas kassapidajatest kolleegide töö mugavamaks. Minu meelest peaks iseteenindus olema igas poes.

On klient Sinu töötamise ajal muutunud ja milline on tema aastal 2032?

Ei ütlekski, et klient on väga muutunud. Kui siis valivamaks. Aastal 2032..hmm, ilmselt on kojukanne ja pakiautomaati toidupoest tellimine saanud siis peamiseks trendiks.

Miks soovitaksid kaubandusvaldkonda tööle tulla?

Kaubandusvaldkonda võiks loomulikult tulla tööle igaüks, kes tahab arendada näiteks keeleoskust. Sõltuvalt piirkonnast, millises linnas ja kaupluses töötad, saad praktiseerida erinevaid keeli. Suvisel ajal, mil turiste liigub, saab inglise ja soome keelt kenasti praktiseerida. Kindlasti saab ka vene keele suhtlustasandil kätte. Soovitaksin kõigil, kellele meeldib suhelda, valida kaubandusvaldkond töötamiseks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757