Autor: Äripäev • 31. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijakaitseamet ja Tehnilise järelevalve amet ühinevad

Valitsus kiitis heaks majandusministri ettepaneku ühendada Tarbijakaitseamet (TKA) Tehnilise Järelevalve Ametiga (TJA).
Andres Sooniste
Foto: Andres Haabu

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson selgitas, et kuna ametid tegutsevad kattuvates valdkondades, on koondumine ühtsesse asutusse samm efektiivse ja tõhusa riigivalitsemise poole. Samuti on kahel ametil tema sõnul ühisosa teavitus-ja nõustamisteenusega seoses ja sageli on ka järelevalve objektid samad.

"Lähtume ametite ühendamisel riigireformi üldisemast põhimõttest vähendada dubleerimist riigiametis ning tõsta avalike teenuste kvaliteeti," ütles Simson.

TJA peadirektor Kaur Kajaku sõnul on ühendameti loomise kasutegurid väga laiapõhjalised ja kõiki osapooli hõlmavad. „Ühe väikese riigiameti tegevuse ümberkorraldamine ei loo enam efekti ja lisandväärtust ei riigile, ettevõtjale ega kodanikele,“ ütles Kajak.

Tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste ütles, et ootused ühendametile on seatud väga kõrgele. „Juba täna kaldub tarbijakaitse väljakutsete teravik nii siseriikliku kui piiriülese kauplemise järelevalves geograafiliste piirangutele, ebaausate kauplemisvõtete rakendamisele e-kaubanduses aga ka nn tellimuslõksudele, andmete väärkasutamisele, reklaamile ja kauplemisele sotsiaalmeedias jmt küsimuste lahendamisele,“ rääkis Sooniste.

Ta lisas, et lähiaastate perspektiiv nõuab ühendametilt lisaks tugevale õigusalasele oskusteabele ka majandusanalüütilist ja IT-kompetentsi, mida peab toetama tugev tehniline baas.

Uue ameti nimeks saab Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve amet ja see alustab tööd 2019. aasta 1. jaanuarist.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757