Autor: Kaubandus.ee • 9. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohustusliku toidualase teabe edastamise probleem esines 80% veebipoodidel

Veterinaar- ja Toiduamet kontrollis käesoleva aasta esimesel poolaastal varasemast põhjalikumalt kauplejaid, kes müüvad toitu (sh toidulisandeid) veebipoes. Tulemustest selgus, et probleeme esines ligikaudu 80% valimisse kuulunud e-poodidest.
Foto: Maarit Eerme

Veterinaar- ja Toiduameti toiduosakonna juhataja Heneli Lambi sõnul osutus kõige sagedasemaks veebipoodidele märkuse tegemise põhjuseks kohustusliku toidualase teabe puudumine. “Nähtus, et tihti jäetakse esitamata informatsioon toidu koostisosade, sealhulgas allergeenide kohta. Ometi on teave koostisosade, allergeenide, energiasisalduse ja toitainete koguste kohta teadliku ostuotsuse tegemiseks tähtis,” märgib ta.

Teostatud järelevalve näol oli tegemist e-kaubanduse plaanilise kontrolliga. Kokku kontrolliti nõuetele vastavust 33s e-poes. Tagamaks nõuetekohase toidualase teabe esitamine, viiakse Lambi sõnul e-kaubanduse kontrolli plaaniliselt läbi ka edaspidi. “Toidu müümine interneti kaudu kogub kiiresti populaarsust. Lisaks pakub valdav enamus suuremaid toidukaupade kette juba täna võimalust toitu veebi teel koju tellida,” selgitab ta vajadust järelevalvega jätkata.

Veterinaar- ja Toiduamet tuletab meelde, et veebikeskkonnas toidu müügil (sh sotsiaalmeediakanalite ja ostu-müügiportaalide vahendusel) on kohustuslik müügipakendisse pakendatud toidu puhul esitada toidu nimetus, koostisosade loetelu (sh allergeenid trükikirjas eristuvana) ning toitumisalane teave. Eesti tarbijale müüdava toidu puhul on kohustuslik esitada teave eesti keeles. Samuti kohaldub toidualase teabe esitamise kohustus lahtise toidu müügil läbi veebikeskkonna, mille puhul on oluline tuua välja toidu nimetus ning selles esinevad allergeenid. Eelmainitust tulenevalt puudutab nõue ka toitlustusettevõtteid, kes pakuvad roogade veebi teel koju tellimise võimalust.

Kohustusliku toidualase teabe nõuetega saab lähemalt tutvuda Veterinaar- ja Toiduameti kodulehel.

Lisaks on Veterinaar- ja Toiduamet koostanud abistava juhendi, mis aitab toidu müüjatel oma kaugmüügi kanalid üle vaadata ja nõuetele vastavusse viia, eesmärgiga pakkuda tarbijatele enne ostu sooritamist vajalikku teavet.

Veterinaar- ja Toiduamet seisab tarbimisväärse toidu ja tervete loomade eest Eestis. Selleks teeb amet järjepidevat kontrolli nõuete täitmise üle kogu toidukäitlemise ahela ulatuses: loomakasvatusest, toidu tootmisest ja töötlemisest kuni toidu tarbijani jõudmiseni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757