20. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kasulikke mõtteid Barcelona e-kaubanduse konverentsilt

Selveri e-kaubanduse juht ja Eesti E-kaubanduse Liidu juhatuse liige Gunnar Obolenski külastas 25.-26. juunil Barcelonas toimuvat „Global e-commerce Summit 2018“, mis tõi kokku e-kaubanduse suurimad esindajad üle Euroopa. Gunnar Obolenski teeb väikese ülevaate, mida ta seal kuulis.
Foto: Gunnar Obolenski

Konverentsi fookuses olid e-kaubanduse trendid, arendused, piiriülene kauplemine ja e-kaubanduse koostöö jaekaubandusega (omnichannel).

Oma ettevõtete ja brändide e-kaubanduse kogemusi rääkisid teiste hulgas näiteks Adidas, Oakley, Mango, Esprit, Louis Vuitton, Levis, Pernod Ricard, Heineken, Kimberly Clark, Nestle jt.

Sõltumata teemast või esinejast toodi enim esile personaalset orienteeritust kliendile, sihtgrupile ja regioonile. Mitte, et see oleks varem kuidagi vähem tähtsam olnud. Kuid tänu kiirelt arenevale tehnoloogiale on meie käsutuses üha suurem hulk tarbimisinfot, mis aitab õigete tegevuste korral toote või teenuse müüki mitmekordistada.

Sageli kordusid ka tippinnovatsiooni märksõnad nagu AI (tehisintellekt) ja VR (virtuaalreaalsus), mis siis vastavalt funktsionaalsusele aitavad midagi lihtsamalt ja kiiremini müüa või siis kulukat/tülikat protsessi optimeerida. Paljud esitatud lood baseerusid lühidalt kokkuvõttes stsenaariumil „kes-keda, kuidas-kus ja millal-millega aitab, et tulemust saavutada“?

Big Datat on palju, seal hulgas ka erroreid, mis ei ole statistikaks vaid lahendamiseks! Andmed on tööriist mitte prügi, seega oluline roll on spetsialistidel, kes oskavad saadud infoga midagi peale hakata.

Muutunud tarbimisharjumustega hakkama saamine

Eri põlvkondade tarbimisharjumuste rahuldamiseks ja konkurentsis püsimiseks on pika ajalooga ettevõtetel viimane aeg teha radikaalseid reforme, alates ettevõtte juhtimisest kuni väärtusi peegeldavate turundussõnumiteni. Muutunud on nii info liikumise kanalid kui vahendid. Radikaalsus ei pea peituma selles, et liigutakse ühest äärmusest kiiresti teise, vaid seotakse nutikalt vana ja uus.

Z-generatsiooni tuleb tõsiselt võtma hakata, sest neid „vanad trikid“ ei kõneta. Tänane klient võtab ostuprotsessi, kui meelelahutust ja ootab kaasamist. Kliendid ei tea midagi ettevõtete protsessidest ja astmelistest struktuuridest, nemad peavad nägema ühte pilti ja see peab olema „kliendi keeles“.

Oluline kasvatada kogukonda ja teha koostööd eeskujudega

Traditsioonilisest meediast liigub üha suurem osa reklaami sotsiaalmeediasse ja paljude kaubamärkide edu sõltub kogukonna kasvust ja eeskujude ehk influencerite sõnumist.

Klient on klient igas kanalis. Kliendid on nagu sportlased, üksikalade kõrval on suur hulk meeskondlikke mängijaid, kellele on oluline sotsiaalne kuuluvus ja eesmärgiks on mängu ilu, mitte võit.

Kliendid ei osta vähem, vaid nad ostavad erinevatest kanalitest. Ole ka siis seal kus on klient ja kutsu ta oma poodi sisse (mis on tegelikult nutiseadmes iga kliendi sõrme all). Ostu ehk mobiilist ei sooritata veel aga infot ostuks otsivad kindlasti kõik.

Tarbimisharjumuste muutustega kaasa minemine ei pea kogu aeg peituma kõrgtehnoloogiliste vidinate arendamises, vaid üsna tihti piisab ka tootearendusest. Mis kasu on moodsast müügikanalist kui puudub soovitud toode? Arendus peab olema eluline = oluline.

Innovatsioon ei ole tehnoloogia vaid mõtteviis. Head näited harjumuspärase tarbimismustri muutmisest on näiteks Netflix, Airbnb, Uber, Skype jms. Digitaalsete mugavusteenuste kõrval tulevad tagasi moodi ka paljud vanad tegevused, mis ühendavad inimesi taas kodus, mitte kodust väljaspool: alguses vaatas kodus pere telekat, siis tulid moodsad kinod ja nüüd ollakse ringiga tagasi kodus ning vaadatakse taas koos perega kodukino.

Teatud õlletehased on tootma hakanud kodupubi varustust alates õllevalmistamise komplektidest, suurtest vaatidest kuni pubi sisustuseni välja ja seda kõike, et olla klientidega rohkem seotud. Klientide emotsionaalse siduvusega tegelevad juba kõik suurtootjad. Nimelised või universaalsete soovidega Coca-Cola tooted, oma pildiga M&M-s kommid mis sulle postkasti saadetakse jne.

Foto: Gunnar Obolenski

Kaubanduse kaks toimivat valemit

Kõik otsivad pingsalt valemit kliendi soovide täitmiseks. Lihtsalt ja löövalt saab hetkel kaubanduses toimuva kokku võtta kahe valemiga. 1) OFFLINE + ONLINE = ONLIFE. 2) RETAIL + ENTERTAINMENT = RETAILTAINMENT. Kui need mõisted on sulle tundmatud või puudub mingi osa valemist, oled kas oma konkurentsieelise juba kaotanud või kohe kaotamas.

Alibaba viis digitaalse müügi tavapoodi, kuhu siis kliendid tulevad ekraanide ette oma oste sooritama. Kui ekraanidelt saadud infost ei piisa, saab abivalmilt teenindajalt/konsultandilt asju üle küsida. Poes on võimalik ka traditsioonilisel moel oste sooritada, nii et kõik saavad mida soovisid.

IKEA võimaldab oma tooteid kliendi nutiseadmes digitaalselt kuvada ja sobitada täpselt selles ruumis, aias või mujal kus ise viibib. Seega iga uus lahendus on natuke unustatud vana + innovatsioon.

Virtuaalse ostlemise buum läheneb suure kiirusega. Kui varem oli poes käimiseks vaja ostukorve, siis tulevikus piisab poodi minemiseks VR prillidest.

Suured USA ja Hiina kaubandushiiud nagu Amazon, Walmart, Alibaba on aga suurema ambitsiooniga ja tegelevad uue kaubanduse leiutamisega, kus märksõnadeks on kõnetuvastusega tellimused, täielik robotiseerimine, digitaalne assisteerimine kõrgema spetsialisti tasemel (ükspuha mis valdkonnas) jms. Kõikide arenduste fookus on tuleviku kliendil.

Kohapeal ennustati, et juba viie aasta pärast prindivad kliendid ise kodus enamus asju välja ja 10 aasta pärast ka toidu.

Fookus kauba teekonna lühendamisel

Kuna müügikanalid on suures plaanis juba välja arendatud, siis suurim tähelepanu on ootuspäraselt kogu kauba teekonna lühendamise, kiirendamise ja erinevate tarneviisidega seotud arendustel. Kõik ju teavad omast käest, et „laiskus müüb“ ja mida mugavam/kiirem teenindus on, seda tõenäosem on ost.

Kõikide nende tehnoloogiliste arenduste kõrval jääb siiski ka inimesele oluline roll. Innovatsioon ei hävita inimloomust, ta annab vaid valikuvõimalusi lisaks. Teatud ametikohad kindlasti kaovad kuid samas tekib ka uusi juurde.

Kliendid ootavad lihtsaid asju:

•personaliseeritus (klienti kõnetav pakkumine ei ole rämpspost)

•toode/teenus peab pakkuma rahuldust (olema eelnevast kogemusest/konkurendist parem ja kaasaegne)

•nii teenindus kui toode peab olema kvaliteetne ja turvaline (elementaarne)

•visualiseeritud informatsioon on parem kui tekst. Kiire, selge, lihtne ja puhas lahendus müüb paremini (liiga palju sisu „tapab“)

•kõikide seadmetega kohandumine (responsive web)

•lokaalsus (makseviisid, keelevalik ehk ka sihtturg vajab personaliseerimist)

•tarne kiirus ja tarneviiside mitmekesisus

•Kui toode/teenus on eristuv ja kvaliteetne ei hakka klient hinnavõrdlust tegema. Hindu on võimalik muuta sekundiga, aga teeninduse kvaliteeti mitte.

Eristu positiivselt

Kindlasti räägiti mitmeid olulisi asju veel mis siin kajastamata jäi. Ühte edu valemit niikuinii kõikide jaoks ei ole ja kes tundis, et sai siit inspiratsiooni mõneks algatuseks on väga tore.

Enne muudatustega alustamist tasuks kaardistada oma eesmärk, sihtturud, konkurendid ja tarbimisharjumused. Kuidas sa muidu tead, mida paremini tuleb teha. Iga kord ei peagi parem olema vaid piisab sellest, et eristud positiivselt.

Lisaks Eestis toimuvatele seminaridele soovitan kindlasti vähemalt korra aastas ka mõnel e-kaubanduse väliskonverentsil osaleda. Ükski platvorm ei tööta ilma koolitamata ja motiveeritud inimesteta. Lego komplekt on ka alguses vaid üks hunnik nuppe, kuid õigete töövõtete tulemusena saab sellest ilus asi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757