Autor: Kaubandus.ee • 24. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Michelini tärniga pärjatud Norra restoranigigant avas uksed Tallinnas

Laupäeval avas Tallinnas Rotermanni keskuses uksed restoran Noya, mille asutajateks on Norra suurima sushifrantsiisi Sabi Sushi omanikud. Grupi kroonijuveeliks on Stavangeris asuv Omakase restoran, mis 2016. aastal pärjati maineka Michelini tärniga.
Foto: Andrei Ozdoba

2011. aastal Stavangeris oma esimese restorani avanud Sabil on tänaseks 17 restorani Norras ning 12 restorani Taanis. Grupi kogukäive küündib 20 miljoni euroni ning kokku külastab restorane iga-aastaselt umbes 1,8 miljonit inimest.

NoYa asutaja ja tegevjuht Triin Solland, kes pärast aastaid Norras elamist naaseb Eestisse, on loonud kontseptsiooni, mis pole unikaalne ainult Eestis vaid tõenäoliselt kogu maailmas. „Noya visiooniks on ühendada põhjamaine tooraine ning meie vanaemadelt ja vanavanaemadelt päritud traditsioonid Jaapani kokandustehnikatega ning luua seeläbi maitseelamusi, mis pakuvad üheaegselt nii üllatusi kui ka nostalgiat - teha toitu, mis kannab endas mälestusi ja häid emotsioone,“ ütles Solland.

„Kui otsustasime laieneda Sabiga väljapoole Norrat oli Taani loogiliselt võttes esimene samm. Mida enam külastasime Tallinna mõistsime, et Eesti ei ole vähemalt toidukultuurilt Baltimaa vaid sarnaneb oma väärtustelt ja traditsioonidelt ikkagi eelkõige Põhjalaga,“ selgitas Solland Tallinna laienemise tagamaid.

Nii originaalne kontseptsioon kui ka restorani läbimõeldud ülesehitus kinnitavad, et Noya ei tule mütsiga lööma. Rotermannis asuv restoran laiutab 429-l ruutmeetril mahutades kokku 260 inimest – 160 istekohta sees ning 100 istekohta väliterrassil. „Üheks meie eripäraks saab olema pea aastaringselt toimiv väliterrass, mis on ehitatud selliselt, et külastajad on kaetud nii vihma kui tuule eest. Lisaks pakuvad pea aastaringselt soojust eritellimusel valminud lauad, kus lauajalg funktsioneerib küttekehana nii, et meie külastajate jalad oleksid alati soojas. Selline ülesehitus võimaldab meil pikendada oma terrassihooaega 10-le kuule aastas,“ ütles Solland.

Iga Sabi ketti kuuluv restoran on ainulaadne ja isikupärane ja nii ka Noya, mille sisekujunduse autoriks on tunnustatud ja kogenud sisearhitekt Einar Salomonsen, kelle ettevõte Iplan on kujundanud ligikaudu 700 restorani interjöörid.

Foto: Andrei Ozdoba

„Restorani siselahenduse mõttes eristub Noya oma mitmekesisuse poolest – lisaks avatud sushibaarile ning privaatsetele, degustatsioonideks ja eraürituste võõrustamiseks mõeldud Tatami ruumidele, on restoranis sisse seatud Eestis ainulaadne Robata grill, mis võimaldab küpsetada toite elaval tulel, 600-800 kraadisel temperatuuril,“ ütleb Solland. Lisaks ainulaadsele toidumenüüle saab restorani lahutamatuks osaks tipptasemel baar, kus valmivad toitudega sobitatud originaalsed käsitöökokteilid.

Juba Noya unikaalse kontseptsiooni tõttu oleks võimatu piirduda kohaliku toorainega, mistõttu leidub roogades lisaks kodumaisele toodangule ka Skandinaaviast ja Jaapanist imporditud liha ja kala.

Ühtlasi saab Noya-s oluline rõhuasetus olema professionaalsel personalil. „Pikaajaline ja lai kogemus võimaldab meil oma teiste restoranide toel pakkuda parimat koolitust ja väljaõpet – näiteks on Sabi ainus organisatsioon väljaspool Jaapanit, millele on AJSA (Jaapani Sushi Assosatsiooni) poolt väljastatud litsents akrediteeritud sushimeistrite koolitamiseks ning loomulikult läbib selle ka Noya köögimeeskond. Kuigi teeninduse tase üldiselt on Eestis hea, soovime muuta seda professionaalsemaks. Seetõttu investeerime märkimisväärselt nii väljaõppesse kui palkadesse ning seame oma meeskonnale ka vastavad ootused,“ selgitas Solland.

Restoran Noya asub aadressil Rotermanni 18/2, kvartali Ahtri tänava poolses servas.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757