Autor: Kaubandus.ee • 1. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BENU apteek leidis võimaluse, kuidas Türil uuesti uksed avada

Türi Konsumis avas täna uksed Benu frantsiisi kasutav partnerapteek. Benule kuuluv apteek tuli juuni alguses konkureerivate apteekide kaebuse tõttu sulgeda. Peale sulgemist on apteegi avamise ootust väljendanud nii hoone omanik Järva TÜ kui ka kohalikud elanikud.

Tamro Eesti tegevjuhi Janno Kure sõnul oli partnerapteegi avamiseks kaks peamist põhjust. “Ühelt poolt hoone omaniku ja kohalike elanike ootus, et Benu apteek Türil siiski tegevust jätkaks ning teiselt poolt majanduslik kahju, mida apteegi sunniviisiline sulgemine ettevõttele tähendas. Meil on nii pikaajaline rendileping Järva Tarbijate Ühistuga kui ka töölepingud kvalifitseeritud spetsialistidega. Ettevõtja vastutus on sellises olukorras lahendus leida,” selgitas Kurg. “ Suurema kahju ärahoidmiseks õnnestus leida partner ja seeläbi ka lahendus.”

Kui varem kuulus kõnealuse apteegi tegevusluba Benu Eesti OÜ-le, siis nüüd tegutseb Türi apteek tegevusloa alusel, mis väljastati proviisori haridusega ettevõtjale ja on nüüdsest BENU frantsiisi kasutav partnerapteek.

Tamro Eesti juhi sõnul on hetkel kehtiva vildaka ravimiseaduse kontekstis tegu lahendusega, mida kasutavad ka teised apteekide omanikud. “Selge on see, et mingit apteegi ostu-müügi protsessi pole toimunud. Apteegi avamine ja selleks võimaluste leidmine on olnud Tamro ja Benu kui apteegi senise omaniku initsiatiiv. Seega ei saa selle juhtumi põhjal teha kiireid ja ekslikke järeldusi, et näe, küll meil on ikka palju ettevõtja geeniga proviisoreid. Ei ole!” lisas Kurg.

“Me proovisime sellele apteegile ostjat leida, aga pikaajaliste koostööpartnerite hulgas oli täielik huvipuudus. Proviisorite jaoks on suurimaks probleemiks finantsgarantiide puudumine. Nii jääbki väide, et ettevõtlikke proviisoreid on küllaga tühipaljaks sõnakõlksuks. Ikkagi on hakanud neid abistama senised ettevõtted. Ning läbi tekkinud kahju ja kulude on taaskord tõestatud, et üks seadus ei tööta nii nagu lubati. ”

Kure kinnitusel ei vasta ka tõele Sotsiaalministeeriumi väide, et nagu oleks apteekide ostu-müügi protsess käima läinud ja juba kolmandik neist omanikku vahetanud. “Eesti ligi 500 apteegist on 130-140 apteeki kuulunud juba aastaid proviisorist ettevõtjatele. Selles ei ole mingit uudist ega muutust. Viimase paari aastaga on apteekide tegevuslube taodelnud ainult kümmekond uut ettevõtet, kuid ka need on ikkagi nö frantsiisiapteegid, mis tegutsevad mõne olemasoleva apteegibrändi nime all. Täpselt nii nagu nüüd ka Benu apteek Türil,” selgitas Kurg. “Me pidime oma apteegi sulgema, tegime seda ja saime üleandmisega teisele omanikule kahju. Millest peaks küll analoogsetel eesootavatel sadadel juhtudel tulema kliendile hinnavõit ning teenuse kvaliteedikasv, mida seadust vastu võttes lubati, jääb endiselt müstikaks. Ainus mis selge on see, et kõik läheb segasemaks ja lõppkokkuvõttes kallimaks.”

Apteegi omandipiirangute kehtestamise ajal nägid seaduse vastuvõtjad ette, et apteegid ostavad ära apteekide senised töötajad, kes hakkavad pakkuma kvaliteetsemat teenust, tihedamat konkurentsi ja tagavad ravimite kättesaadavuse maapiirkondades. “See, et apteegiturul on tänaseni tihe konkurents ja apteegid pole maalt ära kadunud ei ole mitte ravimiseaduse ja omandipiirangute teene. Vastupidi, apteegiturul on kõik hästi omandipiirangutest hoolimata ja tänu sellele, et seadus pole veel täies ulatuses kehtima hakanud. Ettevõtjad ei oota 2020. aasta kevadeni, see tähendab, et riigikogul on aeg vigade parandusega peale hakata juba sel sügisel,” lisas Kurg.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757