Autor: Tööstusuudised.ee • 15. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus valguslahendus aitab Mobecil raha säästa

Toidu- ja tarbekaupade hulgimüügi ja turustamisega tegeleva Mobeci külmhoone on valgusallikate vähesest soojatootmisest märkimisväärselt võitnud, ütleb Mobeci eritemperatuuri logistikajuht Jaak Kastepõld.
Mobeci ladu ja uus valguslahendus

Mobec kasutab oma kontoris, laos ja külmhoonest säästlikke LED valgusteid, millest on ettevõte eritemperatuuri logistikajuhi Jaak Kastepõllu sõnul tublisti võitnud. "Tavalao ja kontori osas eelkõige stabiilse ja väga silmasõbraliku valguse mõistliku tarbimishinnaga. Külmhoone osas on lisaboonuseks ka valgusallikate vähene soojatootmine, mis annab omakorda päris märkimisväärselt võitu," ütleb Kastepõld.

Kastepõld ütleb veel, et uus energiaturu regulatsioon ja toetuste süsteem on mõistlik ning riik näeb taastuvenergia tootmisel tulevikku, kaalub ettevõte päikeseenergia tootmise laiendamist.

Järgneb intervjuu Jaak Kastepõlluga:

Kui suurt tähelepanu Mobecis energiakuludele pööratakse? Ilmselt on paremate lahenduste otsimine pidevalt fookuses?

Teadvustame ja adume, et energia hind on pidevas kasvus. Energiakulu on üks põhikomponente, mida saab otseselt mõjutada, seda küll mitte pidevalt, aga kindlasti uute asjade planeerimisel ja elluviimisel. Nii oli ka meie uue lao juurdeehitusega, kus valisime odava investeerimislahenduse asemel pigem tulevikku suunatud energiatõhusa lahenduse. Hoone puhul ei saa lähtuda vaid ühest aspektist ja läbi tuleb mõelda kõik lahendused - seinad, põrand, ventilatsioon, valgustus, külmasüsteemid, taastuvenergia rakendused jne.

Mille alusel või kuidas Mobecis energialahendusi valite? Kas teil on näiteks mõni kindel valikusüsteem?

Ei ole kindlat valikusüsteemi. Projekteerimise ja ehituse käigus kaasasime võimalikult palju erinevaid arvamusi, seisukohti ja loomulikult on vaja pidevalt ka erinevaid kalkulatsioone koostada.

Üks oluline lahendus, mida olete kasutanud, on säästlik LED-valgustus. Millist võitu on see seni toonud?

Tavalao ja kontori osas eelkõige stabiilse ja väga silmasõbraliku valguse mõistliku tarbimishinnaga. Külmhoone osas on lisaboonuseks ka valgusallikate vähene soojatootmine, mis annab omakorda päris märkimisväärselt võitu.

Kas saab ka veidi tulevikku avada, et milliste lahenduste poole veel vaatate või mida energiakulude vähendamiseks veel teete või saate teha?

Ootame ära uue energiaturu regulatsiooni ja toetuste süsteemi rakendamise. Kui on mõistlik ja riik näeb taastuvenergia tootmisel tulevikku, siis kaalume päikeseenergia tootmise laiendamist. Varasemalt valminud lao osades viime valgustuse samuti LED lahenduse peale. Hoonega seonduv on paigas ja selles osas hetkel suuremaid lisategevusi plaanis ei ole.

Mobec tutvustab 13. septembril toimuval seminar-ringreisil "Energiasäästlikud lahendused" ettevõtte valguslahendust. Seminar-ringreisi raames külastatakse ka veel Saku Õlletehast ning Omniva uut logistikakeskust.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757