Autor: Eliisa Matsalu • 24. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vihand: tuleb olla nutikam ja efektiivsem

Selleks, et elatustaset Eestis tõsta, tuleb olla nutikam ja efektiivsem, rääkis Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimees Jaanus Vihand Äripäeva raadio hommikuprogrammis. Ta lisas, et kurb küll, aga firmad, kes ei suuda efektiivsust suurendada, surevad välja.
Jaanus Vihand
Foto: Andras Kralla

„Meie suur hüüdlause, et „Hoiame elu Eesti igas otsas“ ei ole vaid loosung, vaid me päriselt tahamegi, et inimesed ei peaks parema elu nimel kolima suurtesse linnadesse, vaid võiksid oma väikses metsakülas edasi elada,“ rääkis Vihand.

Jaeketi Coop palgad kasvavad tänavu 10 - 15%, mis on pea kaks korda kõrgem kui Eesti keskmine palgatõus. Vihandi sõnul on nii suur palgatõus olnud neil juba viimased paar aastat. "Kuna tegu on keskmise palgatõusuga, siis kõik töötajad sellist kasvu siiski ei näe, samuti on palgatõus piirkonniti erinev," rõhutas ta.

Palgasurvet veab viimasel ajal peamiselt üha süvenev tööjõuprobleem. 9. oktoobril Kaubanduse Aastakongressil osaleb Vihand vestlusringis, kus otsitakse tööjõuprobleemile lahendusi. „Mina olen suur uskuja inimkonna mõistusesse ja nutikusse,“ ütles ta ja leidis, et küllap ka tööjõuprobleemile lahendus leitakse.

Tema sõnul on Eesti tööandjad keskendunud liiga palju sellele, et inimeste elatustase eriti ei tõuseks. „Mina olen asja alati teise nurga alt vaadanud – me oleme ühes anumas Põhjamaadega, aga meie elatustase on Põhjamaade omast oluliselt madalam. See ei ole jätkusuutlik,“ ütles ta. Kui elatustase ei tõuse, liiguvad Vihandi sõnul inimesed sinna, kus on elatustase kõrge. Selleks aga, et elatustaset Eestis tõsta, tuleb olla nutikam ja efektiivsem. „Kurb küll, aga firmad, kes ei suuda efektiivsust suurendada, surevad välja,“ rääkis Vihand.

Vihand lisas, et loomulikult on tööjõuprobleem valus ja ettevõtte juhina tunnetab ta seda iga päev. „Kuid ma ei näe, et lahenduseks oleks odava tööjõu massiline sissetoomine,“ ütles ta, ent lisas, et spetsialiste tasub loomulikult Eestisse teistest riikidest sisse tuua.

Kuula Jaanus Vihandi intervjuud Äripäeva raadio hommikuprogrammis 29.55 - 43.32

Loe teemast ka pikemalt Äripäevast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757