Autor: Annika Kald • 12. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tippjuhid tööjõukriisist kaubanduses: virisevate keskastmejuhtidega tuleb tegeleda

Kaubanduse Aastakongressi vestlusringis arutlesid tippjuhid kaubanduse tööjõupuuduse lahenduste teemal.
Irina Raudsepp, Jaanus Vihand. Kongressi moderaator Hando Sinisalu.
Foto: Urmas Kamdron

GoWorkaBit juhataja ja asutaja Kristjan Vanaselja möönis, et tema kogemus tööampsudega näitab, et Eesti ettevõtted, mis on juba aastaid elanud keerulises tööjõupuuduse olukorras, vaatavad väga pingsalt selle poole, kuidas olla efektiivsem tööjõu rakendamisel.

„Tegeletakse väga aktiivselt sellega, kuidas vaadata tööd, mis tuleb ära teha, mitte ametikoha, vaid tehtava töö põhiselt,“ ütles Vanaselja. Ta lisas, et kui nende firma viis aastat tagasi alustas, siis oli nende esmane roll vahendada kiireid ameteid või asendada inimesi, kes olid haigeks jäänud või puhkusel.

Vanaselja märkis, et pikaajalisem koostöö kaubandus- ja logistikafirmadega on nüüdseks näidanud, et nad on täna valmis pakkuma paindlikku graafikut inimestele ka pikaajalisema töö tegemiseks.

„Inimesed, kes tahavad tööd teha, on turul olemas, aga nad tahavad ise otsustada, mis tööd nad teevad, kus nad tööd teevad, mis ajal nad tööd teevad, ja nad tahavad tööd teha ka erinevatele firmadele korraga. Seda näitab meie kogemus väga kindlalt“.

Bauhof Groupi tegevdirektor Irina Raudsepp lisas, et tänased kogenud keskastmejuhid kurdavad, kes töögraafikuid koostavad, et tänased noored ei taha stabiilset tööd teha - täna siin, homme seal. Noored töötajad helistavad, et nad nädalavahetusel ei tule, sest sõidavad surfilaagrisse „See, et keskastmejuhid kurdavad, on põhjusega, sest nemad peavad seetõttu palju rohkem paindlike graafikute koostamise ja asenduste leidmisega vaeva nägema,“ lisas ta ning märkis, et töökultuuri muutmine firmas peab algama kogenud juhtide suhtumise muutumisest.

Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimees Jaanus Vihand lisas, et Woodstocki põlvkond sai ju ka hakkama. „Mina usun progressi ja elu edasiminekusse noorte kaudu,“ lisas Vihand ning märkis, et lapsed ju esitavadki alati väljakutse vanemate sissejuurdunud rutiinide murdmisele.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757