Autor: Maarit Eerme • 3. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome kaubanduskeskus Iso Omena võitis parima ostukeskuse tiitli

Oktoobri keskel valis NCSC (Põhjamaade kaubanduskeskuste nõukoda) Soome kaubanduskeskuse Iso Omena Soome parimaks kaubanduskeskuseks 2018. Keskuse juht Siim Rosenthal näitas ja rääkis, miks keskus just selle tiitli võitis.
Akvaariumid
Foto: Maarit Eerme

„2015. aastal algas kogu keskuse laiendus sellest, et linn soovis metrooliini pikendada, kuid kaks kuud enne avamist 2016. aastal selgus, et metrood siiski veel ei tule. See juhtus alles aasta hiljem,“ rääkis Rosenthal.

Bussiterminarl ja metroo
Foto: Maarit Eerme

Metroo avati 2017. aasta teises pooles ning 2018. aasta alguses lisandus ka bussiterminal. Laienduse valmimisega kasvas külastajate arv aastas 9 miljonilt 20 miljonini. Rosenthali sõnul kasutab nendest külastajatest 42% avalikku transporti ja sellest lisaks teeb 80% keskuses ka ostu.

Raamatukogu Iso Omena 3 korrusel
Foto: Maarit Eerme

Kaks aastat tagasi avati keskuse kolmandal korrusel munitsipaalteenused, mida rendib Espoo linnavalitsus. 6000 ruutmeetril asub raamatukogu, tervisekeskus, laborid, ämmaemanda teenus, verevõtu punkt jms. Rosenthali sõnul külastab seda osa keskusest 1,5 miljonit inimest aastas ning see on nende jaoks tõeline ankur rentnik.

Munitsipaalteenuste korruse plaan
Foto: Maarit Eerme

Keskuses asub 85 tuhandel renditaval ruutmeetril 220 ettevõtet, millest 50 on erinevad söögikohad. Lisaks kolm toidukauplust (Prisma, Citymarket ja Lidl).

Restoranide tänav
Foto: Maarit Eerme

„Eelnevalt ei olnud Espoos häid toidukohti ning kohalikud elanikud pidid selleks sõitma Helsingi kesklinna. Täna on meil siin 50 erinevad head söögikohta, mis enamus paikneb restoranide tänaval M.E.E.T (Meet Eat Enjoy Together) ning kliendid ei pea enam pikka maad sõitma Helsingi kesklinna.“

Aastas einestab restoranide tänaval 3,3 miljonit inimest.

Suur kell
Foto: Maarit Eerme

Rosenthali sõnul küsisid nad enne keskuse laiendamist linna noorte käest, mida nad soovivad keskuses näha. „Noored soovisid istekohti, kus on laadimispunktid; akvaariumit ning suurt kella, mille all on võimalik kokkusaamisi kokku leppida. Need kõik asjad on meil keskuses ka nüüd olemas,“ ütles ta.

Kaubanduskeskuse katusel on ka 2000 päikesepaneeli ning keskuse eskalaatorid töötavad taastuvenergia toel.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757