Autor: Kaubandus.ee • 10. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oktoobris oli kaubavahetus rekordtasemel

Kaupade eksport suurenes 2018. aasta oktoobris võrreldes eelmise aasta oktoobriga 17% ja import 20%, teatab Statistikaamet. Esmakordselt ületas eksport 1,3 miljardi ja import 1,5 miljardi piiri.
Foto: Erik Prozes

Enim mõjutas kaubavahetuse kasvu mineraalsete toodete (lahusti, mootorikütus, kütuselisandid, põlevkivikütteõli) ekspordi ja impordi suurenemine.

Oktoobris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,36 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,56 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 199 miljonit eurot, mis on 62 miljoni euro võrra suurem kui möödunud aasta samal perioodil.

Kaupade ekspordi peamised sihtriigid olid oktoobris Soome (16% kogu kaupade ekspordist), Ameerika Ühendriigid (11%) ja Rootsi (10%). Soome eksporditi enim elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, Ameerika Ühendriikidesse elektriseadmeid ja mineraalseid tooteid ning Rootsi puitu, puittooteid ja mitmesuguseid tööstustooteid. Eksport suurenes enim Ameerika Ühendriikidesse (110 miljonit eurot), Taani (22 miljonit eurot) ja Lätti (21 miljonit eurot). Ameerika Ühendriikidesse kasvas enim kommunikatsiooniseadmete, Taani põlevkivikütteõli ning Lätti elektrienergia väljavedu. Enim kahanes eksport Saksamaale (35 miljonit eurot).

Kaupadest eksporditi oktoobris kõige rohkem elektriseadmeid ja mineraalseid tooteid (mõlema osatähtsus 17% kogu kaupade ekspordist) ning puitu ja puittooteid (11%). Enim kasvas mineraalsete toodete (140 miljonit eurot), elektriseadmete (39 miljonit eurot) ning puidu ja puittoodete (16 miljonit eurot) väljavedu. Enim vähenes transpordivahendite (24 miljonit eurot) ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade (16 miljonit eurot) väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus oli 2018. aasta oktoobris kogu kaupade ekspordist 72%. Kodumaist päritolu kaupade väljavedu suurenes eelmise aasta oktoobriga võrreldes 19%, re-eksport 12%. Enim kasvas Eesti päritolu mineraalsete toodete (lahusti, põlevkivikütteõli), elektriseadmete (kommunikatsiooniseadmed) ning puidu ja puittoodete (puitgraanulid, kasepaberipuit) eksport. Eesti päritolu toodete osatähtsus moodustas kogu mineraalsete toodete väljaveost 59%.

2018. aasta oktoobris imporditi kõige enam kaupu Soomest (12% kogu kaupade impordist), Leedust (11%), Saksamaalt ja Venemaalt (mõlema osatähtsus 10%). Soomest imporditi kõige rohkem mineraalseid tooteid ja elektriseadmeid, Leedust ja Venemaalt mineraalseid tooteid, keemiatööstuse toorainet ja tooteid ning Saksamaalt elektriseadmeid ja transpordivahendeid. Kõige rohkem suurenes import Venemaalt (71 miljonit eurot), Leedust (44 miljonit eurot) ja Soomest (30 miljonit eurot). Venemaalt, Leedust ja Soomest suurenes enim mineraalsete toodete (kütuselisandid ja mootorikütus) import.

Kaupadest imporditi Eestisse enim mineraalseid tooteid (18% kogu kaupade impordist), elektriseadmeid (14%), mehaanilisi masinaid, transpordivahendeid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning metalle ja metalltooted (kõigi osatähtsus 9%). Enim suurenes mineraalsete toodete (153 miljonit eurot), elektriseadmete ja mehaaniliste masinate (mõlemad 21 miljonit eurot) sissevedu.

Väliskaubanduse ekspordi mahuindeks kasvas 2018. aastal oktoobris võrreldes 2017. aasta sama kuuga 3% ja impordi mahuindeks 2%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757