9. oktoober 2019

Naelrehvid vs naelteta talverehvid

Kas sinu sõiduvahend on lörtsiks. Lumisteks ja jäisteks oludeks valmis? Miski ei taga talvel sõites paremat turvatunnet, kui seda teevad korralikud talverehvid.
Foto: Unsplash

Talverehvide valik on parasjagu suur. Et olukorda veelgi keerulisemaks muuta, on valikus naelrehvid, talverehvid ja niinimetatud Kesk-Euroopa talverehvid. Kuidas aga kindlaks teha, milliseid talverehvid sinu sõidustiili ja teeoludega kõige paremini sobivad? Alustame põhitõdedest.

Talverehve on erinevaid tüüpe. Laias laastus jagatakse talverehvid kahte suurde kategooriasse: naelrehvid ja tavalised talverehvid. Ilma naelteta talverehvid jagunevad omakorda kahte kategooriasse: pehme rehviseguga (Põhjamaade) ning nn Euroopa (Kesk- ja Lõuna-Euroopa) talverehvid. Läbi aegade on põhjamaistes oludes eelistatud naelrehve, ning seda tänu nende heale sooritusvõimele just jäistes oludes. Siiski on viimase aja saavutused kummisegude tehnoloogiates ja teistes valdkondades toonud turule ka väga häid ilma naelteta talverehve, mis on saanud paljude Eesti sõidukijuhtide lemmikuks.

Naelrehvid

Naelrehvidel on rehvimustri sees naelad - ja seda sõna otseses mõttes. Need on väikesed, ülimalt vastupidavad ning tungivad otse jäässe, parandades seeläbi oluliselt rehvi pidamist. Naelrehvidel on aga ka kaks suuremat miinust: kui tee on jäävaba, lõhuvad naelad teekatet ning tekitavad liigset müra. Kuna naelad on väga tugevad, tungivad need üsna kergesti teekattesse ning lõhuvad seda. Kõige paremini kajastub naelte tekitatud kahju just kevadel, kui teed hakkavad pärast lume sulamist tolmama, ja seda suuresti tänu naelrehvide poolt tekitatud tolmule. Just seetõttu on paljud riigid nende kasutamisele erinevaid piiranguid seadnud. Mõned, näiteks Poola, on läinud ka nii kaugele, et on naelrehvid täielikult keelustanud.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kuigi naelrehvid on loodud toime tulema just jäistes ja karmides teeoludes, on korralikud naelteta talverehvid oma sooritusvõimelt neile juba väga lähedale jõudnud.

Naelteta talverehvid

Viimastel aastatel on naelteta talverehvid Eestis ja ka mujal Põhjamaades üha rohkem populaarsust kogumas. Seda suuresti tänu nende heale hinnale, sooritusvõimele ja keskkonnasõbralikkusele. Selle asemel, et toetuda rehvimustris olevatele naeltele, põhinevad need niinimetatud Nordic compound (põhjamaise rehviseguga) talverehvid uute tehnoloogiate kasutamisel nii rehvisegus, turvisemustris kui ka mujal. Tulemuseks on tooted, mille sooritusvõime ei jää reeglina naelrehvidele palju alla ning võib mõnedes oludes isegi naelrehvi edestada. Suureks eeliseks on vaiksem ja keskkonnasõbralikum sõit.

Külmades talvetingimustes muutub tavalise suverehvi ning ka mõnede lamellrehvide muster ja kummisegu niivõrd jäigaks, et ei loo piisaval määral kontakti isegi kuiva teepinnaga. Talverehvidega on olukord teine: külmad ja jäised tingimused ei valmista talverehvidele suurt peavalu. Neis on kasutusel paremad rehvisegud, mis jäävad elastseks ka väga madalate temperatuuride juures.

Naelteta talverehvide muster on reeglina sügavam kui lamell- või suverehvidel. Sügav muster annab eelise nii lume kui ka lörtsi eemalejuhtimisel, ning ka paremad omadused libedaga pidurdamisel. Lisaks annab see rehvile parema sooritusvõime paksus lumes, sest talverehvide suured lamellid justkui saevad lund ja tungivad sellest paremini läbi.

Lisaks jääb selliste talverehvide turvisemustris silma suur hulk erinevaid väikeseid lõhesid, mida kutsutakse piludeks. Need on justkui tuhanded lõikeservad, mis aitavad jääd “hammustada”. See omakorda parandab oluliselt kiirendust, pidurdamist ja juhitavust jäistes oludes. Kesk-Euroopa ja Lõuna-Euroopa turgudele mõeldud lamellrehvidel on nende pilude arv reeglina märgatavalt väiksem.

UGI2_01.tif
Foto: Robin Wink

●Kumm püsib elastne ka ekstreemsetes talveoludes

●Sügavam rehvimuster paremaks toimetulekuks lumel

●Täiustatud pidamine lörtsistes ja jäistes teeoludes

Lõppkokkuvõttes taandub otsuse tegemine siiski autojuhi enese eelistustele. Viimastel aastatel on põhjamaise rehviseguga talverehvid teinud suure sammu edasi ning pannud mitmeid veendunud naelrehvide kasutajaid oma eelistusi muutma.

E-pood: rehvid123.ee

E-post: [email protected]

Telefon: +372 880 4504

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757