Autor: Kohvisemu • 26. november 2021

Eesti kohvimasinate turutrendid: täisautomaatsed kohvimasinad igas majapidamises

Viimasel kümnendil on võinud Eesti kohvimasinate turul aasta-aastalt täheldada kasvu. See viitab sellele, et pidevalt arenev kohvikultuur on oluliselt mõjutanud meie kohvijoomisharjumusi: tänapäeval eelistavad üha enam inimesi nautida mõnusalt maitsvat kohvi (mis on täpselt sama hea, kui see, mida pakutakse kõige uhkemates kohvikutes või restoranides) oma kodus.

Et saada rohkem teada Eesti kohvimasinate turu hetketrendidest, vestlesime Tanel Kalmoga, kes on enam kui kümnes Euroopa riigis tegutseva kohvi ja kohvimasinate jaemüüja “Coffee Mate Group” Eesti ja Soome filiaalide juht. Eestis haldab kontsern “Kohvisemu” jaeketti.

Kohvimasinate turu pidev kasv Eestis

Tanel Kalmo kinnitab, et alates Eesti filiaali loomisest on kohvimasinate turg riigis arenenud eriti hoogsalt ja igal aastal võib märgata märkimisväärset kasvu. Ta märgib, et Eesti kohvimasinate turg kasvas 2020. aastal (BRC andmetel) 20%, samas kui “Kohvisemu” kohvimasinate müük kasvas samal perioodil koguni 24%. Kohvi ja kohvimasinate segmendile spetsialiseerunud “Kohvisemu” on nüüdseks saanud paljudele kohalikele kohvimasinate ostjatele eelistatud jaemüüjaks: 2020. aastal oli “Kohvisemu” kohvimasinate turuosa Eestis 29%, tänavu aga tõusis juba 32 protsendini. Milliseid kohvimasinate trende on siis see paljude eestlaste seas armastatud kohvi ja kohvimasinate müüja märganud?

Eestlased valivad mugavuse: täisautomaatsed kohvimasinad on tõelised müügihitid

Eesti “Kohvisemu” ja ka Soome filiaali juht märgib, et kui rääkida Eestis enimmüüdud kohvimasinate kategooriast, siis täisautomaatsed kohvimasinad on kindlasti võitjad – 2020. aastal kasvas “Kohvisemu” jaeketi müük selles kaubakategoorias 28%. Kuigi sel perioodil kasvas ka teiste kohvimasinatüüpide müük, eristab Eestit teistest turgudest just täisautomaatsete masinate populaarsus. Siin moodustab täisautomaatsete seadmete müük koguni 91% kohvimasinate kogumüügist. Muud kategooriad, nagu espressomasinad (poolautomaatsed kohvimasinad), kapselkohvimasinad ja filterkohvimasinad, moodustavad vaid 9% kõigist müüdud kohvimasinatest. Võime võrrelda seda Soome turuga: Soomes moodustab täisautomaatsete kohvimasinate kategooria vaid 59% kogu kohvimasinate müügist.

See tõestab, et eestlased hindavad mugavust: maitsvat kohvi tahetakse valmistada võimalikult kiiresti ja mugavalt. Õnneks teevad täisautomaatsed kohvimasinad just seda: nad valmistavad ühe nupuvajutusega suurepärast kohvi, kasutades selleks vaid mõni sekund varem jahvatatud ube.

Eestlased hindavad kesk- ja kõrgklassi kohvimasinaid

Tanel Kalmo sõnul vajab välja toomist veel üks trend: eestlased väärtustavad lisaks mugavusele ka kvaliteeti. Täisautomaatsete kohvimasinate hinnad algavad umbes 270 eurost, kuid Eestis küündib keskmiselt sellisele seadmele kuluv summa koguni 523 euroni. Võrdluseks võib lähedane Läti turg kiidelda vaid 466 euro suuruse keskmise summaga. Eestis lähevad hästi kaubaks ka palju kallimad seadmed – need, mis jäävad hinnavahemikku 800–1200 eurot.

See näitab, et eestlased ootavad kõrget kvaliteeti nii kohvimasinatest kui ka nendega valmistatavatest jookidest. Tavalisest jahvavaste masinast lihtsalt selleks enam ei piisa. Ülaltoodud andmed viitavad sellele, et Eestis on täisautomaatsete kohvimasinate turg eriti hästi arenenud.

Tanel Kalmo lisab veel vestluse lõpusirgel, et Eesti kohvimasinaturul on oodata jätkuvat kasvu. Ta on täiesti kindel, et paari lähima aasta jooksul muutub täisautomaatne kohvimasin igas Eesti majapidamises asendamatuks elemendiks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757