Autor: Kaubandus.ee • 11. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sex.com ja business.com tõid omanikele miljoneid dollareid

USAs käib domeeninimedega hoogne kauplemine. Ahvatlevamad nimed lähevad müüki miljonite dollarite eest.

1990ndatel mõistsid kõik, et internetist saab midagi väga suurt, kuid vaid mõnel oli piisavalt ärivaistu, et endale haarata hulgi domeeninimesid ja need hiljem kalli raha eest maha müüa, kirjutas FT.com.

Eelmisel aastal müüdi 12 miljoni dollari (144,5 milj kr) eest sex.com, 1999. aastal leidsid uued omanikud business.com 7,5 miljoni dollari (90,3 milj kr) ja vodka.com 2 miljoni dollariga (24 milj kr). Nimekiri on pikk-pikk. Müügiks lähevad isegi valesti kirjutatud nimed nagu mortage.com, mis müüdi eelmisel aastal 242 000 dollari (2,9 milj kr) eest.

Jeff Burkey'l on firma nimega hedgefunddomain.net, kus mees müüb domeeninimesid kõrge riskiga tehinguid tegevatele fondidele ehk hedge fund'idele. "Teooria on lihtne. Ma ostan kõik domeenid otse registrist ja seega on mu kulud väga väikesed, alla 10 dollari aastas," ütles Burkey. "Ostan enamiku nimedest teadmisega, et nad iial midagi sisse ei too, kuid korraliku tulu saamiseks on mul vaja vaid mõnd tabamust."

Idee sündis sellest, kui ta üritas registreerida domeeni nimega terrapincapita.com. Nimi oli juba võetud ning Burkey registreeris seetõttu kaks teist: diamondbackcapital.com ja testudocapital.com. Paari kuu pärast loodi 500 miljoni dollarine fond, mille nimeks sai Diamondback Capital. "Müüsin selle maha ja otsustasin alustada domeeninimede müügiga," lisas Burkey.

Domeeninimedega kaupleb hulk firmasid, näiteks Marchex, millel on üle 200 000 nime, sh kõigi USA postiindeksite domeenid. On ka vahendajaid. Nii aitab TuCows domeeninime otsijaid ja müüjaid omavahel kokku viia ning teenib selle pealt korraliku tasu.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757