Autor: Kaubandus.ee • 22. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pakendikoguja teenis 7,2 miljonit puhaskasumit

Eesti Pandipakend kogus esimese täisaasta (2006) jooksul taaskasutusse suunamiseks kokku 166 miljonit ühekordse kasutusega joogipakendit.

Kõik kogutud plastikpudelid, alumiiniumpurgid ja klaaspudelid suunati taaskasutusse, teatas ettevõte.

Materjaliliigiti kogus Eesti Pandipakend joogipakendeid järgmiselt: 64 protsenti aasta jooksul müüki pandud ühekordsetest klaaspudelitest (pakendiaktsiisi seadusest tulenev kohustuslik määr on 63 protsenti), 47 protsenti joogipurkidest (kohustuslik on 40 protsenti) ja 80 protsenti plastikpudelitest (kohustuslik on 63 protsenti).

Vastavalt Eesti Pandipakendi põhikirjale ja pakendiseaduses sätestatule ei ole Eesti Pandipakend kasumit taotlev organisatsioon, mistõttu reinvesteerib firma oma kasumi pakendite kogumise ja taaskasutamise süsteemi arendamisse. 2006. aastal investeeriti 1,8 miljonit krooni. 2007. aastal on juba soetatud 2,5 miljonit krooni maksnud täisautomaatne klaaspudelite loendus- ja purustamismasin, mis tagab kiirema ja täpsema ühekordse klaasi töötlemise.

OÜ Eesti Pandipakendi auditeeritud netokäive oli 2006. aastal 246 miljonit krooni ja puhaskasum 7,2 miljonit krooni. Ettevõte täitis kõik Pakendiaktsiisi ja pakendiseadusega talle pandud ülesanded pandipakendite kogumises tarbijatelt ja taaskasutusse suunamises.

Majandustulemuste võrdlemisel möödunud majandusaasta tulemustega tuleb arvestada, et 2006. aasta oli pandipakendisüsteemi esimene täistööaasta, kuid 2005. aastal alustas ettevõte pakendite kogumist alles mais. OÜ Eesti Pandipakendi käive oli 2005. aastal 107,5 miljonit krooni ja puhaskasum 0,8 miljonit krooni ning ettevõte kogus esimese majandusaasta jooksul taaskasutusse suunamiseks kokku 49,8 miljonit joogipakendit.

„Pandipakendi esimese täisaasta peamiseks saavutuseks võib pidada tarbijate kõrget teadlikkust süsteemist ja automaatmasinate kiiret lisandumist süsteemi. Kasumlikkust mõjutasid plastiku ja alumiiniumi maailmaturuhinnad ja pandipakendite arvu üldine kasv.,” ütles OÜ Eesti Pandipakendi juhataja Oleg Epner.

Harjumaal, Jõelähtmel tegutsev OÜ Eesti Pandipakend andis 2006. aasta lõpuks tööd 91 inimesele.

Eesti Pandipakendiga on liitunud 25 tootjat, 110 importööri ja ligi 1400 tagastuskohta. Süsteemis töötab 201 taaraautomaati. Eesti Pandipakendi Pakendiregistris on registreeritud 2850 tootepakendit.

Eesti Pandipakendi osanikud on neli mittetulundusühingut: MTÜ Eesti Õlletootjate Liit, MTÜ Karastusjookide Tootjate Liit, MTÜ Karastusjookide ja Õlle Importööride Liit ja Eesti Kaupmeeste Liit.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757