Autor: Kaubandus.ee • 14. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA detsembri jaemüügi raske maandumine

USA jaemüüjatel polnud detsembris põhjust rõõmustada. Müük kukkus kaks korda rohkem kui analüütikud ootasid.

Töötuse kasv ning tarbija tugev kulude piiramine alates väljas söömisest kuni autoostuni kukutasid jaemüüki 2,7%. Kui numbritesse sisse arvestada ka automüük, kukkus jaemüük tervelt 3,1%.

2008. aastal kadus USAs 2,6 miljonit töökohta ning see on jaemüüki jätnud oma sügava jälje. Jaemüüjatest pole siiani keegi terve nahaga pääsenud ning kadusid kandsid nii maailma suurim jaemüüja Wal-Mart kui nende konkurent Macy's.

"Tarbija tõmbub tagasi. Aasta esimene pool tuleb rõske nii kulutustes kui ka majanduses," kommenteeris Bloombergile BMO Capital Marketsi majandusteadlane Michael Gregory.

Bloombergi küsitletud analüütikud ootasid detsembrikuu jaemüügi vähenemist 1,2% võrra. Prognoosid olid negatiivsest 0,3%st kuni negatiivse 3,5%ni.

Jaemüük vähenes 2008. aastal 0,1% võrreldes 2007. aastaga. Ka novembrikuu müüki korrigeeriti veelgi negatiivsemaks ning -1,8%st sai -2,1%.

Kolmeteistkümnest jaemüügi kategooriast üksteist näitasid detsembris vähenemist, mida vedas bensiini müügi vähenemine 16%. Toidupoodide müük alanes alates 2002. aastast kõige rohkem ning restoranid kannatasid enim alates 2001. aastast. Vaid tervise- ning ilupoed näitasid detsembris tõusu.

Kallite ostude osakaal on samuti tugevalt langenud. Automüük kukkus detsembris 36%. Eelmine aasta oli automüügi jaoks kõige hullem alates 1992. aastast.

Olemasolevate poodide müük kukkus eelmise aasta kahe viimase kuuga 2,2%, tehes pühadehooaja müügist kõige kesisema perioodi üle nelja dekaadi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757