Autor: Kaubandus.ee • 27. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SMSMoney: me ei ole liigkasuvõtjad, isegi õlle pealt teenitakse 600% kasumit

Tegemist on populistliku seadusega, sest isegi mõnes baaris ja ehituskaupluses on suuremad kasumimarginaalid kui SMS-laenul, aga sellest ei räägi keegi, ütles Äripäevale SMSMoney.ee haldav Placet Group OÜ üks omanik Aleksandr Kostin.

„Ma ei saa öelda, et meie äri on liigkasuvõtmine, ma võin tuua näite, et Tallinna vanalinna baaris küsitakse pudeli õlle eest 60 krooni, tegelikult aga maksab pudel 10 krooni ehk baar teenib 600% kasumit,“ oli Kostinil kohe näide varrukast võtta.

Tema sõnul on mitmetel äriasutustel kasumimarginaalid palju suuremad kui SMS-laenu andjatel aga sellest ei räägi keegi. Ja selliseid näiteid võib tuua igal alal. „Ehitusmaterjali kauplused müüvad kaupa 200% marginaaliga või isegi suuremaga, aga keegi ei räägi sellest ka,“ tõi Kostin veel teise näite.

SMSMoney omanik leiab, et võib-olla üritab riik neist lihtsalt lahti saada. „Praegu on valimiste eelne aeg ja tegemist on populistliku seadusega, millega püütakse hääli,“ peab Kostin teiseks sama oluliseks põhjuseks, miks just praegu seadusmuudatus tehtud sai.

„Plaanid on meil olemas - hakkame laenama teistele turgudele,“ vastas omanik küsimusele, kas plaanite Eestis äri ära lõpetada ning lisas, et ei tahaks praegu täpsemalt riike nimetada. Siiski ei tähenda see seda, et Eestis uksed täiesti kinni pandaks.

Kas peate õigeks, et riik reguleerib SMS-laenude ja muude tagatiseta tarbimislaenude krediidi kulukust ja intressi? „Olen seadusemuudatusega tutvunud, see on põhiseadusega vastuolus,“ ütles Konstin ning selgitas, et midagi teadmisega edasi plaanitakse teha või kas ka kohtusse pöördutakse on alles juristidega kooskõlastamisel ning lõplikku otsust praegu ei ole.

Riigikogu võttis kolmapäeval vastu seadusmuudatuse, millega kehtestati piirangud tarbimislaenudele, piirates sellega SMS-laenu andjate kasumeid. Praegu küünivad kiirlaenupakkujate krediidi kulukuse määrad mitmesaja protsendini.

Webistre Solutions OÜ, mille projekt kiirlaen.info pakub kiirlaenuteenuste võrdlust ühtsetel alustel, üks omanikke Tõnis Hinnosaar ütles, et pakkumiste hinnad kõiguvad suures vahemikes. „Kiirlaen.info andmetel jäävad aastased esmalaenajate krediidi kulukuse määrad sõltuvalt summast ja perioodist vahemikku 67,1% ja 886,6%, kusjuures kiirlaenu turu keskmine krediidikulukuse määr esmalaenaja jaoks on 287,6%,“ rääkis Hinnosaar.

"Intresside piiramine seadustes kutsub ennetavalt korrale neid laenuandjaid, kelle eesmärgiks on ju maksimaalselt teenida laenusõltlaste pealt, kellele pangad keelduvad laene andmast,“ ütles Riigikogu õiguskomisjoni esimees ja seaduseelnõu algataja Ken-Marti Vaher.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757