Autor: Kaubandus.ee • 8. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võru Tarbijate Ühistu lükkab liikmeid jõuga ukse taha

Võrumaa ühe suurema ettevõtte Võru Tarbijate Ühistu (VTÜ) juhtkond on aasta jooksul aktiivselt ühistu liikmete arvu kokku kuivatanud - tõstnud liikmemaksu suurust ligi neli korda ning heitnud välja kõik vähegi teisiti mõtlejad.

Aasta tagasi oli VTÜs veidi üle 1200 liikme, ent pärast uue liikmemaksu tasumise tähtaega tänavu jaanuaris jäi järele 542 liiget. Eelmise aasta kevadisel üldkoosolekul heideti 13 aktiivsemat inimest ühistust välja süüdistatuna ettevõtte ülevõtmise katses. Tänavu jaanuaris visati üle parda veel kaks Võrumaa tuntud inimest, kellele heideti ette ühistu maine kahjustamist.

Kui mitmed asjaosalised on VTÜs toimuvat nimetanud pesuehtsaks kauboikapitalismiks, siis VTÜ juhtkond rõhutas Äripäeva küsimustele saadetud napis vastuskirjas, et liikmemaksu suurendamine ja üldkoosoleku läbiviimine on olnud õiguspärane.

"Ühistu juhtkonna süüdistused on alusetud ja häbematud," oli tänavu jaanuaris ühistust välja visatud Arno Sild nördinud. "Ma ei tunne end kriipsuvõrdki süüdi, ma pole kunagi ega kusagil ühistu mainet kahjustanud."

Väljavisatud liikmed on ette võtnud kohtutee

Lasva vallavolikogu aseesimees ja Võrumaa rahvaliitlaste juht Sild kinnitas, et ta soovib VTÜ-le vaid head. "Mulle ei meeldi vaadata pealt skeemi, kuidas väike ärimeeste jõuk tahab ühistu vara endale ahnitseda," rääkis Sild. "Võib-olla tõstetakse veel liikmemaksu ja üha vähem inimesi läheb sellega kaasa ning lõpuks on ühistu vara käputäie inimese taskus," lisas ta.

Oma liikmelisuse taastamise nimel on kohtu kaudu võitlust alustanud üks ja alustamas ilmselt veel üks ühistust välja heidetu. Vee- ja kanalisatsioonisüsteemide arendaja ja konsultant, FIEna tegutsev Mati Jänes andis hagi kohtusse eelmise aasta suvel, kuid kuna nii hageja kui ka kostja on palunud täiendavate seisukohtade võtmiseks asja edasi lükata, on eelistungki pidamata.

Haanja vallavanem Juri Gotmans andis hagi kohtusse sügisel, jaanuari lõpus sai ta kätte kohtumääruse, mis vähendas riigilõivu 75 000 kroonilt 10 000 kroonile. "Mulle anti kuu aega mõelda, kas tasun riigilõivu ära, ja minu hagi võetakse menetlusse," ütles Gotmans. "Minu arvates on minu õigusi riivatud ja minu väljaheitmine ühistust oli ebaõiglane," kinnitas ta.

Ühistust päevapealt liikmeid ära saata ei saa

VTÜs toimuvaga hästi kursis oleva juristi Ahti Kuusevälja sõnul on kohtuvaidlus tuuleveskitega võitlemine. "Liikmelisus võidakse kohtus taastada ja see on oluline inimese jaoks tema au ja väärikuse seisukohast," lausus Kuuseväli. "Aga kui liikmelisus on taastatud, ei takista tarbijate ühistu juhatusel miski tegemast kohe uus väljaarvamise otsus," arvas ta.

Kuusevälja kinnitusel seisnes märksa tõsisem seaduserikkumine selles, et 19. jaanuari üldkoosolekul jäeti ukse taha üle 600 inimese, kes polnud uut liikmemaksu ära maksnud, ehkki seadus ütleb, et inimese liikmelisuse õigused lõpevad sellel kalendriaastal, mil ta välja arvatakse.

"Osa inimesi sai alles koosoleku ukse taga suusõnaliselt teada, et ta on ühistust välja arvatud," rääkis Kuuseväli. "Öeldi, et kui teil on probleeme, siis pöörduge kohtusse. Aga homme kohtusse pöördumine ei mõjuta ju otsust, mis tehakse koosolekul täna."

KommentaarTarmo Lauring, Võru Tarbijate Ühistu juhataja

VTÜ juhtkond on keerulises majanduslikus keskkonnas otsustanud pöörduda lisaraha saamiseks liikmete poole. Liikmemaksu suurendamisega on ligi pooled liikmed kaasa läinud, mis näitab, et toetatakse ühistu juhtkonna viimaseid otsuseid, ja samuti on see signaaliks ühistu lepingupartneritele ja pankadele, et liikmed on valmis toetama ühistut rasketel aegadel ning tunnevad omanikukohustust.

Arvestades ühiskonna liikmeskonna suurust on kahjuks vältimatu, et selles seltskonnas on ka kindlasti rahulolematuid, kes näeks ühistu eesotsas parema meelega ehk teisi inimesi. Meie lähtume siiski ühistu liikmete enamuse otsustest, millega on viimasel koosolekul usaldatud senise juhtkonna tegevust.

taust

*Aprilli lõpp 2009 - Võru TÜ tollase juhi Andres Visnapuu korraldusega heideti ühistu ridadest välja firma ülevõtmise katses süüdistatuna 13 inimest: Juri Gotmans, Mati Jänes, Lembit Kaarna, Uno Kangro, Kalvi Kõva, Jüri Miks, Ilmar Narusk, Omar Peedosaar, Tõnis-Koit Pihu, Marje Piigli, Andres Raud, Eevi Reedo ja Voldemar Vasilkovski.*7. jaanuar 2010 - Võru TÜ juhataja Tarmo Lauringu korraldusega heideti päev enne üldkoosolekut ühistu ridadest välja Rein Peedumäe ja Arno Sild, neile heideti ette ühistu huvide kahjustamist.*14. jaanuar 2010 - otsa sai tähtaeg, mille jooksul tuli senise 300 krooni suuruse liikmemaksu asemel maksta liikmemaksuks 1180 krooni. Kõrgema liikmemaksu tasus 542 inimest, üle 650 inimese arvati ühistu liikmeskonnast välja.*VTÜ 2008. aasta müügikäive oli 395 miljonit krooni ja kahjum 7,6 miljonit krooni. VTÜ maksuvõlg on praegu 0,6 miljonit krooni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757