Autor: Kaubandus.ee • 30. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kiirlaenumuinasjutt jätkub soomlaste juures

Endale mõne aastaga Eestis piisava rasva naha alla kogunud suuremad kiirlaenuandjad otsivad uut kasvu Soomest ja mujalt Skandinaaviast.

Näib justkui muinasjutt, et hoolimata masust ning aasta-aastalt rangemaks muutuvast kiirlaenuturu regulatsioonist näitavad suuremad laenuandjad endiselt häid majandustulemusi. Surutis on nende käibenumbreid küll märkimisväärselt kahandanud, kuid endiselt teeniti mõneteise miljoni krooni suurusi kasumeid.

Aaro Sosaare juhitav SMS Laen on nii käibe, kasumi kui ka registreeritud klientide arvu poolest Eesti suurim kiirlaenuandja. Ettevõtte kasumlikkuse mõjutajateks pidas ta laenuprovisjonide reservi suurendamist, tegevuskulude vähendamist ja kaasatud kapitali intressikulu suurenemist.

Raha24 juhi Ott Kriguli sõnul muudeti eelmisel aastal laenutooteid ja laenude väljastamise tingimusi, mis oli ka kasumis püsimise põhjus. "Oleme rahul, et turg on stabiliseerunud," ütles ta.

"Mõni aeg tagasi hakkasid inimeste sissetulekud vähenema ja ka meie teenust hakati vähem kasutama. Aga ma pean seda ka mõningal määral positiivseks, sest inimesed, kes teadsid, et nad ei saa võib-olla seda laenu tagasi maksta, laenu ka ei võtnud. Seetõttu ka meie võlaportfell otseselt ei täienenud," rääkis Krigul.

Käibe poolest kolmandal kohal oleva Monetti käive vähenes mullu küll ligi 10 miljoni krooni võrra, kuid sellest hoolimata kasvatati kasumit. "Suutsime 2009. aastal olla oma tegevuses efektiivsemad, samuti on tulemus seotud Monetti konservatiivse provisjoneerimise poliitikaga," ütles juhatuse liige Helen Veski.

Selle aasta alguses sõlmis Monetti ühinemislepingu Norra krediidi- ja finantseerimisettevõtte Folkiaga. Läinud reedel teatas Monetti, et emaettevõte saab uue omaniku ja hakkab kuuluma Nasdaqil noteeritud finantskontserni Dollar Financial Corp koosseisu.

Kaks suurima turuosaga kiirlaenuandjat on teinud esimesed sammud põhjanaabrite kiirlaenuturul. Raha24 tegutseb alates eelmise aasta juunist Soomes Ege Finance OY nime all ning SMS Laen järgnes talle selle aasta mais.

Ligi 70 000 registreeritud kliendiga SMS Laenu juhi Sosaare sõnul polegi Eestis rohkem väga palju kliente võimalik saada ja kasvu otsitakse uutelt turgudelt. "Meie eesmärgiks on pigem geograafiline laienemine kui Eestis turuosa suurendamine," ütles ta.

Kriguli sõnul äratavad meie kiirlaenufirmad soomlaste seas usaldust, kuna Eesti tururegulatsioonid on karmimad kui põhjanaabrite endi juures.

Laienemise plaani peab ka Placet Group. "Teeme seda väga kiires tempos," lubas firma juhatuse liige Aleksandr Kostin.

Eesti kapitalil põhinev Krediidikassa on juba piiri taha laienenud - oma esimesel tegutsemisaastal loodi tütarettevõte Lätti. 4,3miljonilise kahjumiga aasta lõpetanud Krediidikassalt ei õnnestunud hinnangut möödunud aastale saada.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700