Autor: Kaubandus.ee • 28. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ahvatleb lõuna-eurooplasi

Kui Skandinaavia investorid on soodsa ärikliima Eestis juba ammu avastanud, siis võlakriis nihutab ka Lõuna-Euroopa ettevõtjate tegevushorisonti põhja poole.

Nii Hispaania, Portugali, Prantsusmaa, Itaalia kui ka Kreeka esindajad kinnitavad, et huvi on Eesti vastu kasvanud. „Eesti ärikliima on väga läbipaistev – üks eelis on see, et ettevõtte käivitamine on väga lihtne, võrreldes Hispaaniaga on see sada korda lihtsam,” sõnas Rotermanni kvartalis Alter Ego restorani opereeriva Epicure OÜ omanik hispaanlane Juan Jose Borras Aguilar. „Kindlasti oli see ka üks argument, miks restoran just Eestis avada.“

Madalad palgad ja lihtne maksusüsteem on peamised Eesti konkurentsieelised ning hispaanlase hinnangul peaks riik kindlasti säilitama proportsionaalse maksusüsteemi.

Samuti hindab ta Eesti paindlikku tööturgu ja tööseadust. Aguilar rääkis, et tema kodumaal on inimeste palkamine ja koondamine väga keeruline, samuti pole seal võimalik palku kärpida. „Kui tööseadus on väga jäik, siis päeva lõpuks mõjutab see oluliselt kriisis olevat riiki. Töötajad saavad tööandjat väga lihtsalt ära kasutada, selles mõttes on Eesti seadus õiglasem,“ rääkis ta kogemusest oma kodumaal.

Aguilari sõnul ei põlga kõrgharitud eestlased parema koha leidmiseni teha ka ettekandjatööd, kuid Hispaanias on see mõeldamatu. „Hispaanlane ei lähe enne tööle, kui on leidnud midagi erialast. Töötu abiraha saadakse kaks aastat ning enne 20-22 kuu möödumist isegi ei mõelda töö otsimisele. Valitsus peaks selle süsteemi muutma progressiivsemaks,“ lausus ta. Kui Hispaanias oleks ettevõtetel võimalik kiiresti reageerida vastavalt majanduskeskkonna muutustele, oleks see riik Eestisse kolinud ettevõtja sõnul väga edukas.

Kuidas hindavad Eestit kui ärimaad teised siia investeerinud Lõuna-Euroopa ettevõtjad, loe tänasest Äripäevast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070