Autor: Romet Kreek • 16. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsihinnaga elekter on seni fikshinnast soodsam

Hinnavõrdlusportaali Energiaturg.ee andmetel on populaarseim börsihinnaga pakett olnud jaanuari esimeses pooles 10 protsenti odavam kui vastav fikseeritud hinnaga pakett.

Energiaturg.ee võrdles statistika põhjal kahte kõige populaarsemat paketti: Eesti Energia fikseeritud hinnaga 12-kuust paketti ja 220 Energia börsihinnaga ettemaksuta paketti. Detsembrikuus Eesti Energia poolt 12-kuulisele paketile pakutud fikseeritud elektrihinna aritmeetilisele keskmisele tuginedes selgus, et erineva tarbimismahuga elamispindadel oli jaanuari esimesel poolel muutuvhinnaga pakett 10 protsenti odavam.

Korteril aastase tarbimisega 1750 kWh oli börsihinnaga pakett koos käibemaksuga keskmiselt 0,44 eurot odavam. Eramu tarbimisega 10 000 kWh puhul maksaks tarbija fikseeritud paketiga keskmiselt 2,54 eurot rohkem ning elektriküttega eramu, mille aastane tarbimine on 22 500 kWh, pakettide hinnavahe oli kahe nädalaga keskmiselt 5,71 eurot. Tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta ning hindade arvutamisel oli aluseks Elektrilevi tüüpkoormusgraafik.

„Enamus tarbijaid valis küll elektrituru avamisel fikseeritud hinnaga paketi, kuid kindlasti tasub tarbijatel jälgida elektrimüüjate hinnamuudatusi ja ka pakettide erinevusi, kuna suurema tarbimismahu korral võib hinnavahe tulla märgatav. Nii Eesti Energia kui ka 220 Energia on ka peale aastavahetust jätkanud oma hinnapakettide muutmist,“ selgitas portaali tegevjuht Moonika Kukke.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757