Autor: Eliisa Matsalu • 21. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimahind teeb rekordilist tõusu

Jaanuaris jõudis piima kokkuostuhind rekordkõrgusele, mis omakorda toob kaasa üldise piimatoodete hinnatõusu.  

E-piima juhatuse liikme Jaan Mutli sõnul on piimatööstuse hinnad maailmaturul juba pikemat aega tõusuteel - jaanuaris on kokkuostetava piima hind aga koguni E-piima ajaloo kõrgeim. "Sel kuul maksame kilo pealt 39,5 eurosenti, detsembris oli see summa kaks senti odavam," märkis Mutli. "Sellest tulenevalt on tõusnud ka meie väljamüüdavate toodete hinnad."

Mutli andmetel mõjutab Eesti piimatööstust enim Leedu, kelle nõudlus määrab turu hinna. "Leedu ettevõtted pakuvad Eesti tööstustest paremat hinda ja veavad meie riigist välja ligikaudu 500 tonni piima päevas," märkis Mutli.

Estoveri tegevjuht Hannes Prits kinnitab, et piima hind on nii Eestis kui maailmaturul selges tõusutrendis ja langust pole niipea oodata. "Viimase 18 kuu jooksul on piima hind meie jaoks kallinenud umbes 40%, sellest 13% viimase kahe kuuga," märkis Prits. Sellest tulenevalt on Estover alates 2012. aastast alates juustuhindasid tõstnud kuus protsenti. "Lähiajal õnnestub hindu loodetavasti veel korrigeerida," ütles Prits.

Pritsi sõnul on praegu Eesti rekordiline toorpiima hind fakt, mida kahtluse alla ei seata. "Valitseb ka piimatoodete nappus," märkis Prits. "Siseturul on aga piimatöötlejad kaubanduskettide surve all, kes siinse konkurentsi pärast hindu muuta ei soovi."

Kas ja kuidas on Venemaa ekspordikeeld meie piimaturgu mõjutanud, loe juba tänase Äripäeva paberlehest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757