Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kaubavahetuse käibed langevad

Kaubavedu lennukiga
Foto: Julia-Maria Linna
Mais alanes kaupade eksport aastatagusega võrreldes 6% ja import 10%. Esimese viie kuu kokkuvõttes on kaupade ekspordikäive 1% ja impordikäive 5% võrra väiksem. Osaliselt on kaubavahetuse käibe languse taga alanevad hinnad. Esimese viie kuu kokkuvõttes on Eesti tööstuse ekspordihinnad aastases arvestuses langenud 4% ja impordihinnad 3%. Hindade languse taga on kehv nõudlus ja ülepakkumine tooraineturgudel.

Kaubagruppide lõikes on pilt siiski üsna erinev. Mobiilsideseadmete, puidu, mööbli, mitmesuguste mõõteriistade ja mustmetallist toodete eksport kasvab. Oluliselt on vähenenud aga ehitusmasinate (transiit Lääne-Euroopast Venemaale), piima, viina ja naftaõlide eksport. Venemaa rolli ei maksa samas üle tähtsustada. Eesti ettevõtjad on oma sõltuvust Vene turust oluliselt vähendanud. Selle aasta esimeses kvartalis moodustas Vene turu osakaal Eesti kaupade ja teenuste ekspordist vaid 5%.

Eile avaldatud Konjunktuuriinstituudi uuringu järgi on Eesti töötleva tööstuse ettevõtete hinnangul nõudlus välisturgudel nende toodete järele allpool keskmist taset. Tööstusettevõtete kindlustunne on selle aasta esimesel poolel püsinud samas suhteliselt stabiilne. Ettevõtjad ootavad müügimahu, hindade ja töötajate arvu püsimist senisel tasemel. Riskidena nähakse jätkuvalt Venemaa/Ukraina konflikti ja Kreeka kriisi.

Viimaste kvartalite jooksul toimunud majanduskasvu kiirenemine Euroopas võib aasta teisel poolel taas pidurduda. Kuigi Kreeka osakaal Euroopa majanduses on väike, vähendavad hiljutised sündmused suure tõenäosusega investeerimisjulgust Euroopas isegi juhul, kui pühapäevaks suudetakse Kreeka abipaketi osas esialgne kokkulepe saavutada. Maailmamajandust ja toorainete hindu mõjutab ka majanduskasvu aeglustumine Hiinas.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070