28. august 2015

Balti rikkaima mehe vara külmutati

Maxima
Autor: Raul Mee

Leedu kohus külmutus osa Maxima suuromaniku, Balti rikkaima mehe Nerijus Numavičiuse kontserni aktsiatest. Ajutine meede võeti kasutusele, et vältida varade peitmist juhul, kui süüdistused miljonäri vastu osutuvad tõeks.

Maxima emafirma, Vilniaus Prekyba kontserni suuromanikult Nerijus Numavičiuselt nõutakse Leedus kohtu kaudu 30% osaluse tagastamist teistele aktsionäridele. Süüdistaja, Vilniaus Prekyba väikeosaniku Mindaugas Marcinkevičiuse väitel on Balti suurmiljonär need omastanud ebaseaduslikult ja on sedasi tekitanud teistele osanikele ühe miljardi suuruse kahju.

Sel nädalal otsustas Leedu kohus vaidluse all oleva vara külmutada, et ennetada nende peitmist juhul, kui Numavičius mõistetakse süüdi. Marcinkevičiuse sõnul on kohtu meede igati positiivne. „See kinnitab, et esmamulje järgi on kohtuasi lukus ja Nerijus Numavičiuse osaluse jagamine saab kohtuliku ettekirjutuse,“ ütles ta.

Marcinkevičius lisas, et loodetavasti on Vilniaus Prekyba kontserni ettevõtete varad veel Leedus, et need oleksid vajadusel kohtutäiturile kättesaadavad. „On palju märke, et varasid liigutatakse kiiresti offshore-ettevõtetesse. Seda fakti on osaliselt kinnitanud ka Numavičiuse vend, kes on samuti selles kohtuasjas üks süüdistatav,“ ütles Marcinkevičius Äripäevale.

Süüdistatav: kaebame edasi

Süüdistatavate ettevõtete grupi esindaja Olga Petroševičiene ütles, et Marcinkevičius väidab valelikult, et Vilniaus Prekyba osanike huve on rikutud ja varjab tahtlikult fakti, et Leedu kohus pole tema kaebust aktsepteerinud. „Leedu seaduste kohaselt ei tähenda ajutiste meetmete rakendamine vääriti käitumist, vaid kuulub rutiinse kohtuprotsessi juurde, mille eesmärk on tagada kohtulahendi täitmine juhul, kui avastatakse rikkumine,“ selgitas ta ning lisas, et Nerijus Numavičius kaebab ajutiste meetmete rakendamise kohtuotsuse kahtlemata edasi.

Petroševičiene märkis, et ajutised meetmed rakendati vaid väikesele osale aktsiatest, mis kuuluvad kontserni põhitegevusega mitteseotud ettevõtetele. „Piirangud ei rakendu Vilniaus Prekybale, mistõttu ei oma meetmed kontserniga seotud ettevõtete igapäevategevustele mitte mingit mõju,“ ütles ta.

Autor: Eliisa Matsalu, Äripäeva ajakirjanik

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700