28. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettepanek: sulgeme kauplused paar tundi varem

Kaubanduse Aastakongressil toimunud juhtide vestlusring: moderaator Hando Sinisalu, Kaupmees & Ko juhatuse esimees Mart Relve, Rahva Raamatu juhatuse liige Viljar Ots ja Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits
Foto: Raul Mee
Kaubanduse Aastakongressi 2016 juhtide vestlusringis tuli teravalt arutlusele kaupluste lahtiolekuaegade reguleerimine.

Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits ütles vestlusringis, et võib olla peaksid kauplused ja keskused pühapäeval enda uksed varem kinni panema. Inimesed saaksid siis enda perega rohkem aega veeta. „Muidugi võib siinjuures mõelda ka teistmoodi, et nad veedavad perega aega kaubanduskeskustes,“ rääkis Pärnits.

Tema sõnul on asja juures veel teinegi aspekt. „Tallinnas on meeletult palju hüpermarketeid, kui need kauplused kaks tundi varem kinni panna, siis ettevõttel on võimalik meeletult kokku hoida, pluss veel muud asjad, kus inimesed saavad varem koju minna.“ Pärnitsa sõnul võiksid kauplused just säästlikumalt ja kokkuhoidlikumalt töötada.

Pärnits arvas, et seda peaks tegema regulatsiooni korras, sest turg ei suuda üksi teatud tasemel ennast ise reguleerida. „Inimesed ei pea poes käima õhtul kell 23, vaid võiksid seda teha ka näiteks kell 21. Õhtul hilja toidupoes käia on täielik jaburdus,“ oli Pärnits kindel.

Kaupmees & Ko juhatuse esimees ja Koduekstra nõukogu esimees Mart Relve oponeeris Pärnitsale, et tema teada on keskuste rentnikel lepingus kirjas, kus kauplus peab olema teatud kellaaegadel avatud ning nad ei saa ise otsustada, millal kauplus avada ja sulgeda.

Pärnitsa sõnul on toidukauplustes väga keeruline personali leida ning seda on reguleeritud juba automaatkassadega. „Rõivakauplused ei saa enda personali probleemi kahjuks sedasi lahendada,“ ütles Pärnits.  

Relve meelest on turu otsustada, millisel kellaajal kauplus sulgeda. „Kui igaüks vaatab enda Excelit, siis nad näevad, et kaupluse lahtioleku aegadel on teatud tunnid, kus midagi ei müüda. Kui sul on kliendilubadus, et oled nendel kellaaegadel avatud ja konkurent teeb siiski midagi muud, siis sa oled nagu käeraudadega kinni,“ rääkis Relve. Lisades, et Kaupmehe hulgilaod on avatud kella 19ni.

„Keegi ei julge esimesena seda liigutust ära teha,“ ütles Relve.

Sportland International Groupi kaasasutaja Are Altraja küsis saalist, et kui kauplused on 10% vähem aega lahti, siis kas nende jaoks väheneb selle võrra ka renditasu? Pärnits ütles selle peale, et kommunaalkulud vähenevad kindlasti selle võrra. „Seega midagi vähem kauplused maksavad küll kaubanduskeskusele.“

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700