Autor: Kaubandus.ee • 22. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülemiste kaubanduskeskus on ametlikult Eesti kõige jätkusuutlikum hoone

Ülemiste keskus
Foto: Kaido Haagen
KEN klastri aastakonverentsil võttis Linstow Management´i projektijuht Andis Kublacovs vastu auhinnakonkursi “Eesti kõige jätkusuutlikum hoone 2018” peaauhinna, mis omistati Ülemiste keskuse laiendusprojektile.

Eesti Green Building Councili (GBC) poolt välja antud ametlik auhind oli määratud jätkusuutliku arenduse täielikule tipptasemele.

"Ülemiste keskus pole mitte ainult jätkusuutlik, vaid ka rahaliselt käibelt edukas ja see tendents üksnes kasvab. Keskus laieneb veelgi edasi“, ütles projekti nõustanud ja auditeerinud Hadley Barrett. "Jätkusuutlik arendusetegevus kogu protsessi vältel on end õigustanud, kuna tulemus on selline, et ehitis püsib 4 aasta möödudes endiselt kõige jätkusuutlikumana Eestis".

Konkursil osalenud objekte hindasid kogu kinnisvara arenduse jätkusuutliku ehitustsükli põhjal 5 sõltumatut eksperti, nende seas esindajad TTÜ-st, arhitektuuri, omanikujärelvalve, ehitusliku projekteerimise ja tootmise aladelt.

"Kuna hindasime mitmeid erinevaid kategooriad, siis esitatud andmed olid üsna põhjalikud ja andsid piisavalt detailse ülevaate iga hoone kohta.", kinnitas žüriisse kuulunud Gery Einberg (GECC), riiklikult tunnustatud kinnisvaraekspert ja konsultant. Kohtunike otsus võitja osas oli täiesti üksmeelne, Eesti kõige jätkusuutlikuma hoone kvaliteeti tõestab ka BREEAM-i hinnang “Hea“ (Good), mis tähendab sisuliselt “Väga Hea” (Very Good) kui võrrelda teiste sertifikaatidega.

Linstowi juhatuse esimees Frode Grønvold väljendas täit rahuolu ja rääkis edasistest plaanidest: "Oleme uhked auhinna üle, mille on andsid välja valdkonna asjatundjad. Linstow paneb suurt rõhku jätkusuutlike projektide arendamisele ja hindab kõrgelt seda, kui need jõupingutused leiavad tunnustamist. Ülemiste on nüüd läbimas järgmist arengufaasi, mis tugevdab keskuse positsiooni Tallinna juhtiva kaubandus- ja meelelahutuskeskusena. Meie kommertspakkumine tugevneb ja laieneb veelgi, samuti jätkub meie keskendumine jätkusuutlikele lahendustele“.

Jätkusuutlikus ja keskkonnasäästlikkus on terminid, millest ükski arendaja ei saa ja ei tohiks tänasel päeval üle ega ümber vaadata. "Ja mul on hea meel olla sellise konkursi võitja, aga veel rohkem on hea meel selle üle, et sellist mõttelaadi esiletoov konkurss on ellu kutsutud," ütles Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits.

Konkursi läbiviimise ja prestiižse auhinna üleandmise tulemusena loodab Green Building Council julgustada üha enam Eesti ettevõtteid järgima sertifitseerimise nõudeid hoonete arendusel, sest jätkusuutlike vahendite kasutamine kätkeb endas - kõigele muule lisaks - ka kasumlikkust. GBC juht Hadley Barrett on veendunud, et jätkusuutlikkus on hea inimestele, nende heaolule ja planeedile.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070