Autor: Kaubandus.ee • 10. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Augustis suurenes enim kaupade import

Kaupade eksport suurenes 2018. aasta augustis võrreldes eelmise aasta augustiga 7% ja import 11%, teatab Statistikaamet. Enim mõjutas kaubavahetuse kasvu mineraalsete toodete (kütuselisandid, mootorikütus) ning keemiatööstuse tooraine ja toodete (väetised) ekspordi ja impordi suurenemine.
Vineeritootmine
Foto: Raul Mee

2018. aasta augustis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,2 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,3 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 155 miljonit eurot (2017. aasta augustis 96 miljonit eurot).

Kaupade ekspordi peamised sihtriigid olid augustis Soome (17% kogu kaupade ekspordist), Rootsi ja Läti (mõlema osatähtsus 11%). Soome eksporditi enim elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, Rootsi elektriseadmeid ning puitu ja puittooteid, Lätti mineraalseid tooteid (elektrienergia, kütuselisandid) ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu (toorpiim, õlu). Eksport suurenes enim Ameerika Ühendriikidesse (4 korda ehk 58 miljonit eurot), Saudi Araabiasse (13 miljonit eurot) ja Soome (12 miljonit eurot). Ameerika Ühendriikidesse kasvas enim elektriseadmete (kommunikatsiooniseadmed) ja mineraalsete toodete, Saudi Araabiasse mineraalsete toodete ning Soome puidu ja puittoodete väljavedu. Enim kahanes eksport Venemaale (13 miljonit eurot), kuhu vähenes keemiatööstuse toodete (tihendussegud ja muud mastiksid) väljavedu.

Kaupadest eksporditi augustis kõige rohkem elektriseadmeid ja mineraalseid tooteid (mõlemad moodustasid 15% kogu kaupade ekspordist), puitu ja puittooteid, mitmesuguseid tööstustooteid ning mehaanilisi masinaid (kõigi osatähtsus 9%). Enim kasvas mineraalsete toodete (28 miljonit eurot), mehaaniliste masinate (16 miljonit eurot) ning keemiatööstuse tooraine ja toodete (14 miljonit eurot) väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus hõlmas 2018. aasta augustis 71% kogu kaupade ekspordist. Eesti päritolu kaupade väljavedu suurenes eelmise aasta augustiga võrreldes 4% kuid re-eksport 14%. Enim kasvas Eesti päritolu mineraalsete toodete (elektrienergia, raske õli) ning puidu ja puittoodete (okaspuu paberipuit, vineer) eksport. Eesti päritolu toodete osatähtsus oli suurim puidu ja puittoodete (97%), mitmesuguste tööstustoodete, paberi ja pabertoodete ning taimsete rasvade ja õlide ekspordis (neis kõigis 92%). Eesti päritolu toodete väljavedu moodustas mineraalsete toodete ekspordist 71% ning keemiatööstuse tooraine ja toodete ekspordist 54%.

2018. aasta augustis imporditi kõige enam kaupu Soomest (12% kogu kaupade impordist), Leedust ja Venemaalt (mõlemast 11%). Soomest imporditi kõige rohkem mineraalseid tooteid ja elektriseadmeid, Leedust mineraalseid tooteid ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu, Venemaalt mineraalseid tooteid ning keematööstuse toorainet ja tooteid. Kõige rohkem suurenes import Venemaalt (2 korda ehk 72 miljonit eurot), Valgevenest (4 korda ehk 26 miljonit eurot) ja Leedust (26 miljonit eurot), neist kolmest riigist suurenes enim mineraalsete toodete (kütuselisandid ja mootorikütus) import.

Kaupadest imporditi Eestisse enim mineraalseid tooteid (16% kogu kaupade impordist), elektriseadmeid (13%) ning mehaanilisi masinaid (10%). Enim suurenes mineraalsete toodete (91 miljonit eurot) ning keemiatööstuse tooraine ja toodete (23 miljonit eurot) sissevedu.

Väliskaubanduse ekspordi mahuindeks kasvas 2018. aastal augustis võrreldes 2017. aasta sama kuuga 6% ja impordi mahuindeks 4%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757