Autor: Kaubandus.ee • 13. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rimi on otsustanud teha rohkem, kui alkoholimüügikeelu seadus nõuab

Swissôtelis toimunud alkoholikonverentsil „Kuidas tagame järjepidavuse ja terviklikkuse alkoholipoliitikas?“ sõnas Rimi vastutustundliku ettevõtluse spetsialist Katrin Bats, et nad on võtnud osades kauplustest välja kõige odavama ja kange õlle, et juba purjus õlleostjad ei seasks töötajaid kuidagi ohtu.
Foto: Raul Mee

„Vaadates tagasi aastatele 2006-2007, oli meil alkoholitarbimine 15 liitrit üle 15-aastase elaniku kohta,“ lausus Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse. „Meil oli mure – lapsepoolsed noored jõid, sattudes alkoholimürgistustega haiglasse. Debatt piirdus kahjuks ainult sellega, kuidas laste alkoholitarbimist tagasi hoida. Debatti pidades aga unustati, et lapsed ei ela täiskasvanutest eraldi ühiskonnas – lapsed ei õpi mitte sõnadest, vaid sellest, mida nad näevad täiskasvanuid tegemas enda ümber. Peame jälgima, kuidas lapsi ise oma käitumisega suuname.“

Politsei- ja Piirivalveameti juhtivkorrakaitseametnik Nurmely Mitrahovitš rääkis, et 2018. aastal anti politseile võimalus teha otsest kontrolli selle üle, kas alaealisele müüakse alkoholi. „Kui meile on laekunud informatsioon, et mõni kauplus müüb alaealistele alkoholi, saame minna ise kontrollima. Meil on õigus kaasata 16aastane alaealine, kes peab tegema testostu vabatahtlikult ning nõus peab olema ka lapsevanem. Kontrollost tehakse politseiametniku järelevalve all. Kui testost on tehtud, antakse sellest kohe müüjale teada. Kui kauplus jääb alaealisele alkoholimüügiga vahele, siis me pakume ettevõtjale omapoolset abi ja koolitust. Samuti tõhustame antud kaupluse suhtes järelevalvet. Kauplused on meiega koostööst motiveeritud.“

Rimi vastutustundliku ettevõtluse spetsialist Katrin Bats sõnas oma ettekandes, et nad alustasid Rimis teadlikult tervisliku elustiili promo aastal 2012. „Kui tulime välja teatega, et ei müü enam energiajooke, oli see revolutsiooniline. Teised nägid selles kahjuks reklaamitrikki. Kui me 2015 alustasime koostööd Tervise Arengu Instituudi ja Terve Eesti SA-ga, siis meie Läti kolleegid olid hämmastunud, et mis häda teil selle alkoholiga on. Miks te seda teete?“

„Oleme Rimis koolitanud oma töötajaid mitu aastat, et miks ei tohi alaealisele alkoholi müüa ning mida alkohol inimesele teeb,“ märkis Bats. „Politseil pole nii palju aega ja võimalusi, et käia kõiki pidevalt koolitamas. Meie otsustasime selle töö ise ära teha. Räägime teenindajaile, et alkoholi alaealisele mitte müüa on tema kohustus ja vastutus. Meil on kauplustes väljas ka eraldi teavitused, et me ei müü alaealistele ja joobes inimestele alkoholi.“

„Täitmaks paremini joobes inimesele alkoholimüügikeelu seadust, võttis Rimi osadest kauplustest välja kõige odavama ja kange õlle, et juba purjus õlleostjad ei seaks töötajaid kuidagi ohtu,“ tõi Rimi vastutustundliku ettevõtluse spetsialist näite seaduse täitmise kohta. „Ükskord saime kliendilt kaebuse, et miks talle ei müüdud alkoholi. Tuli välja, et selles kaupluses võtsid müüjad vastu otsuse, et nad ei müü tunkedes töömeestele õlut. On tore, et meie müüjad mõtlevad ka sammukese edasi.“

Bats rääkis, et nad tulid mõne aasta eest välja uudse ideega: „Meie suur unistus on, et kõik noored, kes tulevad poodi ja soovivad alkoholi osta, näitaks ise dokumenti. Näeme selles võimalust, kuidas asju paremaks muuta. Neid kohustusi ei ole meilt nõudnud seadus, vaid oleme need ideed kõik ise välja töötanud. Usume, et alustama peab noortest, selle pärast toetame täna noorte jalgpalli, korraldame erinevaid töögruppe ja töötubasid – noored peavad leidma rakenduse. Kui noortel on rakendus, siis nad alkoholi juurde ei pöördu. Meie kohta liiguvad jutud, et Rimis alkoholi alaealised kindlasti kätte ei saa – sinna pole mõtet proovima minnagi. Oleme selliste juttude üle rõõmsad!“

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757