Autor: Kristjan Pruul • 10. oktoober 2019

Augustis vähenes eksport kolmandat kuud järjest

Eesti kaubavahetus muu maailmaga on kolmandat kuud märkimisväärses languses, põhjuseks on energeetikasektor.
Süsinikukvoodi hinnatõus on tänavu elektritootmise hoidnud minimaalsel tasemel, selle tulemusel on langenud Eesti eksport
Foto: Liis Treimann

Kaupade eksport vähenes augustis aastatagusega võrreldes 3 ja import 7 protsenti, teatab statistikaamet. Eksport ulatus 1,15 miljardi ja import 1,25 miljardi euroni. kaubavahetuse kahanemist mineraalsete toodete - põlevkivikütteõli, mootorikütused, kütuselisandid, elektrienergia - ekspordi ja impordi vähenemine.

Kõige rohkem eksporditi Eestist elektriseadmeid (15% kogu kaupade ekspordist) ja mineraalseid tooteid (11%). Enim mõjutas ekspordi vähenemist mineraalsete toodete väljaveo vähenemine (56 miljonit eurot).

Kõige enam suurenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade (16 miljonit eurot) ning metalli ja metalltoodete (12 miljonit eurot) väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas kogu kaupade ekspordist 71%. Kodumaiste kaupade väljavedu vähenes möödunud aasta augustiga võrreldes 3% ja reeksport 2%. Väljaveo vähenemist mõjutas mineraalsete toodete ning puidu ja puittoodete ekspordi vähenemine. Enim suurenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu.

Peamiselt eksporditi Soome, Rootsi ja Lätti, vähenedes sealjuures enim Läti ja Hollandi suunal ning kasvas kaubavedu Kanadasse. Nii vähenemine kui kasv toimus mineraalsete toodete osas.

Kõige rohkem kaupu toodi sisse Soomest (14% kogu kaupade impordist), Leedust (11%) ja Saksamaalt (10%). Enim vähenes import Venemaalt (50 miljonit eurot) ja Valgevenest (25 miljonit eurot), kust vähenes enim mineraalsete toodete sissevedu. Import suurenes kõige enam Soomest (9 miljonit eurot) ja selle põhjus oli mineraalsete toodete (elektrienergia) sisseveo kasv.

Eestisse imporditi enim elektriseadmeid (14% kogu kaupade impordist) ja mineraalseid tooteid (11%). Kõige enam vähenes mineraalsete toodete (81 miljonit eurot) ja mehaaniliste masinate (13 miljonit eurot) sissevedu. Enim suurenes paberi ja pabertoodete sissevedu (4 miljonit eurot).

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757