Autor: Eliisa Matsalu • 20. detsember 2019

Äripäeva aasta ettevõtja: Väino Kaldoja

Äripäeva aasta ettevõtja Väino Kaldoja müüs sel aastal oma elutöö Silberauto, aga tema tulevikuplaanid teevad paljudele ettevõtjatele oma innovatiivsusega silmad ette.
Väino Kaldoja
Foto: Liis Treimann

Väino Kaldoja arvates peaks aasta ettevõtja tiitel minema kellelegi teisele. „Teised on uue aja mehed, mina olen vana aja mees,“ põhjendab ta oma esimest reaktsiooni. Tegelikult ei vasta Kaldoja väide tõele.

Kõik, kellelt Kaldoja kohta midagi küsida, ütlevad kui ühest suust, et tegu on pika visiooniga inimesega, kes vaatab tulevikku. Seda arvavad näiteks Kaldoja endine äripartner Arno Sillat, endine peaminister Taavi Rõivas, Kaldojaga Iseauto projekti vedanud Taltechi tootearenduse ja robootika programmijuht Raivo Sell ja Eesti Energia juht Hando Sutter.

Tuttavate-sõprade tunnustusest kuuldes ütleb Kaldoja lõpuks tagasihoidlikult, et ta on tõesti olnud ühe jalaga minevikus ja teisega tulevikus. „Ainult et ma ei lasknud seda kellelgi eriti märgata,“ ütleb ta. „Silberauto – see, mida teie nimetate minu elutööks –, see on mulle lihtsalt andnud võimaluse tegeleda nende asjadega, millega mul insenerina tegeleda meeldiks,“ lisab ta.

Näiteks on varsti valmimas Skeletoni kondensaatoritel töötav isesõitev auto ning koostöös Tartu Ülikooliga hakkab Kaldoja välja töötama madalatemperatuurilist vesinikelementi, et tulevikus valmistada vesinikul töötav auto.

Kaldoja senine elutöö, Mercedez-Benzi esindav Silberauto, on nüüd müüdud Soome ettevõttele Veho. Kaldoja sõnul on see nüüd minevik. „No ei ole kahju,“ ütleb ta. „Mul on kahju nendest inimestest, kellega ma koos töötanud olen ja et me ei saa kõikidega koos asju edasi teha. See ei olnud lihtsalt meeskond, see oli midagi rohkemat,“ räägib ta.

Kuid elus peab valikuid tegema ja Kaldoja sõnul tal palju variante laual ei olnud. Ta on korduvalt öelnud, et ta isikukood ei anna talle enam eriti võimalusi. „Ma ei saa oodata elus, millal midagi muutuma hakkab. Ma pean neid otsuseid päris kiiresti tegema,“ ütleb Kaldoja. Ta lisab, et mingil hetkel ei ole teistega kaasajooksmine enam eriti mõistlik.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700