Autor: Kaubandus.ee • 6. mai 2021

Omniva loob Euroopa-väliste kaupade jaoks mugava deklareerimiskeskkonna

Omniva arendab välja rakenduse, kus klient näeb oma kolmandatest riikidest saabuvate saadetiste infot ning saab saabuvad kaubad deklareerida mugavalt ja kiiresti.
Omniva pakiliin
Foto: Andras Kralla

Esimesest juulist jõustuvad üle-Euroopalised maksumuudatused, mille raames tuleb hakata kaupu deklareerima ja käibemaksu tasuma ka kolmandate riikide (näiteks USA, Hiina ja nüüd ka Ühendkuningriik) kaupadelt, mis maksavad vähem kui 22 eurot. See tähendab, et EL-väliste kaupade puhul kaob maksuvabastuse alampiir.

Tarbija peab arvestama ka sellega, et kauba maksustamine oleneb riiki saabumise ajast, mitte sellest, millal kaup ostetud on. See tähendab, et klient peab deklareerima ja käibemaksu tasuma kõigilt 1. juulist ja pärast seda saabuvatelt EL-välistelt kaupadelt, sõltumata sellest, kas kaup osteti kolmanda riigi e-poest juunis, mais või veelgi varem.

Omniva arendab kaupade mugavamaks deklareerimiseks Minu.Omniva.ee platvormile rakenduse, kus on võimalik saabuvaid saadetisi jälgida, volitada Omnivat enda eest saadetisi deklareerima ning tasuda ka vajalikud maksumäärad.

„Loodav rakendus aitab inimestel säästa aega formaalsuste täitmisel, luues võimaluse ajada kõik deklareerimisega seonduv ühes keskkonnas joonde. Kui saadetise elektroonne eelinfo saabub paki lähteriigist korrektselt, on keskkonnas võimalik oma saadetis deklareerida kiiresti ja mugavalt juba enne paki Eestisse saabumist. See loob võimaluse, et paki saabudes liigub pakk kohe saajani ilma täiendava viivitusega tolliformaalsusteks“ ütles Omniva rahvusvahelise segmendi juht Marita Mägi.

Kui varasemalt maksis deklareerimise mugavusteenus 10 eurot saadetise kohta, siis nüüd rakendatakse tollimaksuvabadele ehk alla 150 eurostele saadetistele automatiseeritud lahendusega kordades madalamat teenustasu. Lisaks tuleb tellijal tasuda importmaksude kõrval ka väike puhvertasu valuutakõikumiste tasandamiseks, mille enammakstud osa makstakse automaatselt kliendi pangakontole tagasi kohe, kui saadetis on saabunud Eestisse ja tollist vabastatud.

Saadetistele, mille osas rakendub ka tollimaks (väärtus alates 150 eurot) või millele rakendub tavapärasest erinev käibemaksumäär või muud piirangud, käivitub tavapärane manuaalne deklareerimisprotsess ja jääb kehtima tänane deklareerimistasu.

Valdav osa alla 22-eurostest EL-välistest tellimustest tuleb Eestisse Hiinast. Kuna maksumuudatused rakenduvad kogu Euroopas, siis tuleb arvestada sellega, et käesolevas kvartalis on tellimishuvi Hiina ostukeskkondadest tavapärasest suurem, mis suurendab riski tarneaegade venimiseks. See tähendab omakorda, et kaubad ei pruugi enam enne juulit Eestisse jõuda. Kiirema ja jägitava tarne kindlustamiseks soovitab Omniva AliExpressis valida AliExpress Standard Shipping tarnevaliku või kaaluda ekspresstarne valikuid.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757