Autor: Hansab AS • 30. aprill 2024

Riskivaba sularaha – pane targad lahendused enda kasuks tööle!

Sularaha on ohustatud liigina punases raamatus olnud juba aastaid kui mitte aastakümneid. Kuigi uuringute järgi kasutatakse sularaha üha vähem, siis asjatundjad selle täielikku kadumisse ei usu. Pigem soovitatakse alati väikest varu sularaha käepärast hoida.
Sularaharingluse seade K-Rauta kaupluses
Foto: Oleg Hartsenko

Eesti Panga andmete kohaselt võeti 2023. aastal sularahaautomaatidest välja nelja miljardi väärtuses sularaha. See on arvestatav kogus ning kaupmehed on jätkuvalt väljakutse ees, kuidas sellega ostukohas turvaliselt toime tulla. Hansabil on selles valdkonnas aastatepikkune edukas kogemus ning tuleme nõu ja jõuga appi!

Mida teha, et sularaha ei tekitaks kaupmehele pidevalt peavalu?

Edukad on need ettevõtted, kes mõtlevad kõik sularahaga seotud protsessid läbi, alates sellest, kuidas kliendilt raha vastu võtta, kuni selleni, kuidas raha ettevõtte pangaarvele jõuab. Iga kaupmehe unistus on tõenäoliselt suletud raharinglus, kus ettevõtte töötajad sularahaga kokku ei puutugi ja kõik protsessid on automaatsed ning ettevõtte vajaduste järgi optimeeritud.

Supermarketite iseteenindusaladest meile juba tuttavad sularahaseadmed on tegelikult kasutatavad ka tavakassades. Seadmed muudavad sularahatehingud kiireks ja automaatseks ning välistavad vajaduse teenindajal sularaha käsitsi lugeda, kontrollida ning vahetusraha klientidele anda. Kõike seda teeb teenindaja asemel tark seade ning klient sooritab need tehingud ise.

Kui kombineerida klienditeenindusala seadmed keskse raharinglusseadmega, on võimalik luua suletud süsteem, kus ettevõtte personalil puudub ligipääs sularahale. See tagab turvalisuse, aga ka efektiivsuse, kuna jääb ära väga ajamahukas sularaha käsitsi lugemine ning samuti väheneb inimvigade oht.

Sularaha maksesüsteem Selveri iseteeninduskassas
Foto: Sven Soome

Mida meie kliendid räägivad?

Prisma kauplustes kasutatakse automatiseeritud seadmeid, mis vabastavad kaupmehe majasisesest sularaha lugemisest. Kombineerituna sularahaveo teenusega, on lahendus ettevõtte jaoks eriti turvaline, paindlik ja ka majanduslikult mõistlik, kuna sularaha tuuakse kliendi juurest ära vajaduspõhiselt.

Prisma sisekontrolli juht Alla Möller toob sularaha protsesside automatiseerimise juures suurima kasuna välja ajavõidu, seda nii kaupluse töötajate kui ka raamatupidajate jaoks. “Kui varem võttis sularahaga tegelemine poe vahetuse vanemal väga suure osa tema tööpäevast, siis tänu sularahaseadmetele on need protsessid täna automatiseeritud ning inimesed saavad keskenduda oma peamistele tööülesannetele. Samuti saab finantsosakond vajalikud raportid otse spetsiaalsest portaalist ning neid ei ole vaja enam käsitsi täita.”

Sama kasuteguri tõi välja ka Põhja-Regionaalhaigla pearaamatupidaja Siiri Paenurm: “Sularahakäitlussüsteem vabastas raamatupidajad täiesti sularaha lugemisest ja samuti ei pea me enam tegema kandeid finantssüsteemi. Klienditeenindajad said samas võimaluse vahetada tagastusraha neile sobival ajal ja samuti toimetada sularaha turvalisse hoiupaika ka siis, kui raamatupidamine enam ei tööta.”

Pool rehkendust on parem kui tegemata kodutöö

Kaubandusettevõtete jaoks on sularaha käsitlemine tülikas, tööjõumahukas ning ebaturvaline. Kui kogu sularaharinglust ei ole kohe võimalik suletuks ehitada, siis automatiseeri sellest vähemalt pool. Hansabi kliendid kinnitavad, et kasutegur on märgatav kohe.

Kogu süsteemi on võimalik järk-järgult ehitada ja vastavalt teie ettevõtte vajadustele kohandada. Piltlikult öeldes täna üks iseteeninduskassa, homme sularahaseade tavakassadesse, ülehomme suurem sularahaseade kontorisse. Lisa valemisse veel sularahaveo teenus ning oledki ettevõtte sularahakäitluse protsessid tõeliselt tõhusaks muutnud.

Sularahaveo teenus kui kirss tordil

Alates hetkest, mil Hansab teenusega turule tuli, eelistab üha rohkem kliente täisteenuslahendusi, kus sularahaveo teenus on kombineeritud nutikate deposiitseifide või raharinglusseadmetega. Nii saab ettevõte muuta kogu rahakäitluse tõhusaks ja läbipaistvaks, ilma suurte alginvesteeringuteta.

Seega võime taas kord tõdeda, et kuuldused sularaha surmast on liialdatud ja enneaegsed. Sularaha ei kao kuskile ning Hansab aitab hea meelega lahendada teie ettevõtte sularahakäitlusega seotud kitsaskohad. Kuna iga ettevõte on oma protsesside ja vajaduste poolest unikaalne, siis soovitame võtta Hansabi ekspertidega ühendust, et kaardistada just teile sobivad lahendused. Aitame teha nii pool rehkendust kui ka terve selliselt, et teie äri oleks turvaline, kulud kontrolli all ja sularaha kindlalt hoitud.

Kui soovid rohkem infot sularahakäitlemise lahenduste kohta, siis võta meiega ühendust: Helen Lutsoja, tel 5623 0867, e-mail [email protected], www.hansab.ee

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest