Jüri Käo: Mis muutub kaubanduses 2013?

Suurinvestor Jüri Käo andis majanduskonverentsil Äriplaan 2013 ülevaate, mis toimub kaubanduses.  

Käol on väga hea ülevaade, mis toimub praegu Eesti majanduses. Ta on Tallinna Kaubamaja, Liviko, Kitmani, Balbiino üks omanikest. Samuti juhib ambitsioonikate investeerimisplaanidega riigile kuuluva Eesti Energia nõukogu.

Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandeli küsimustele vastas konverentsil Jüri Käo.

Mis muutub kaubanduses 2013?
Eestis on kaubanduspindadega jõutud kriitilise piirini, küll tehakse pindu juurde, aga piir on juba ees. Me peame silmas pidama ostujõudu, meil on tekkimas kaubanduspinna üleküllus. Väiksematel keskustel läheb keerulisemaks. Nüüd tuleb olla kaupmehel seal, kus teenitakse raha. Need keskused, mis on head, saavad rohkem renti küsida ja need, mis on lahjad, jäävad veel lahjemaks.

Mis on majanduses kõige parem indikaator?

Automüük on kõige parem indikaator, vaadake prognoose tehes alati, mida teeb automüük Eestis. Automüügi järgi saab väga täpselt panna paika Eesti majandususalduse indeksi. Mina olin juulis märksa optimistlikum kui täna. Nüüd tuleb taas rakendada kasinusprogrammi. Kõik suurettevõtted valmistavad seda ette ja see paneb kõik tarbijad stressiolukorda, sest keegi ei julge enam tarbida.

Mis on ettevõtte omaniku põhiülesanne 2013. aastaks?

Riik tõstab avaliku sektori palku 5% ja see surve tuleb kohe erasektorisse üle. Ennatlik palkade kasv tootlikkuse kasvust ees, seda seisu ei tohi lubada. 2013 põhiülesanne on juhtide põhiülesanne kasvatada tootlikkust, sest tööjõukulud kasvavad niikuinii.

Osale arutelus

  • Annika Matson

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara